plågsamma hästtransporter

Skriftlig fråga 1999/2000:1082 av Juholt , Håkan (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-06-05
Anmäld
2000-06-13
Besvarad
2000-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 juni

Fråga 1999/2000:1082

av Håkan Juholt (s) till jordbruksminister Margareta Winberg om plågsamma hästtransporter

I fredagens tidning Östra Småland framkom att det förekommer en omfattande export av hästar för slakt, från Sverige, till länder i övriga Europa.

Tidningens bedömning var att upp mot 3 000 hästar varje år förs ut från Sverige för att slaktas.

Välkända hästhandlare, ofta med tvivelaktigt rykte, lär annonsera efter hästar i svenska tidningar. De slaktar inte djuren i Sverige. Inte heller har tullen några möjligheter att stoppa eller kontrollera vem som är köpare till djuren.

Väl ute ur Sverige kan sedan djuret säljas upp mot tio gånger. Långa och ofta plågsamma transporter väntar för de svenska hästarna. Innan de har kommit t.ex. till Italien kan hästens värde öka fyra gånger.

Vad avser jordbruksministern vidta för åtgärder för att förhindra att hästar födda och uppvuxna i Sverige utsätts för de plågsamma transporter som nyligen på nytt avslöjats?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1082 besvarad av

den 14 juni

Svar på fråga 1999/2000:1082 om plågsamma hästtransporter

Jordbruksminister Margareta Winberg

Håkan Juholt har frågat mig vad jag avser att vidtaga för åtgärder för att förhindra att hästar födda och uppvuxna i Sverige utsätts för de plågsamma transporter som nyligen avslöjats.

Det s.k. transportdirektivet som beslutades år 1991 och ändrades år 1995 är ett harmoniserat direktiv. Det innebär att de bestämmelser som antagits är gemensamma för alla medlemsstater. Skälet för detta är en strävan att underlätta handeln mellan medlemsstaterna. Det är därför inte tillåtet för enskilda medlemsländer att ha strängare regler för transporter som sker mellan EU-länder. Enligt direktivet får djur inte transporteras under sådana förhållanden att de kan komma till skada eller orsakas onödigt lidande. Djuren ska veterinärbesiktigas före lastningen för att säkerställa att de är i lämpligt skick att transporteras. Under resan ska de ges vatten vid bestämda intervaller samt utfodras om det behövs.

Gällande EG-regelverk innebär att levande djur fritt får föras mellan medlemsländerna. Sverige har ingen möjlighet att förhindra utförsel av hästar till andra medlemsstater vare sig dessa ska säljas som sport- och fritidshästar eller för slakt. Ekonomiska intressen gör att hästar, som inte anses vara värda att behålla, transporteras till slakterier som betalar ett bra pris.

Mig veterligt har det inte uppmärksammats att transport av hästar inom Sverige bryter mot djurskyddsbestämmelserna. Generellt anser jag dock att det är nödvändigt att verka för att långa transporter av levande djur ersätts med transporter av kött. Detta gäller inte bara hästar utan alla djurslag. Så länge långa djurtransporter sker är det dock av största vikt att dessa sker i enlighet med gällande regelverk.

Tyvärr har vi gång på gång under de senaste åren tvingats konstatera att regelverket om djurtransporter inte efterlevs inom hela EU. Detta är naturligtvis helt oacceptabelt. Vi måste se till att bestämmelserna följs men även att reglerna skärps i vissa avseenden. Vid förra ministerrådsmötet den 16 maj informerade jag mina kolleger om den film som Compassion in World Farming spelat in och som visar skakande och synnerligen grymma bilder av hur djur misshandlas i samband med djurtransporter både inom EU och vid export till tredje land. En djupare diskussion kommer att ske vid nästa ministerrådsmöte, den 19@20 juni, när alla ministrar har haft tillfälle att se filmen. Vi ska då diskutera åtgärder för att komma till rätta med missförhållandena.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.