pisksnärtskador

Skriftlig fråga 2001/02:1321 av Nordlund, Harald (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-06-07
Anmäld
2002-06-11
Besvarad
2002-06-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 juni

Fråga 2001/02:1321

av Harald Nordlund (fp) till justitieminister Thomas Bodström om pisksnärtskador

I februari i år frågade jag finansministern huruvida initiativ kommer att tas till en översyn av överprövningen av försäkringsbolagens utlåtanden i ärenden om pisksnärtskador. Bakgrunden till frågan är att många av de pisksnärtskadade känner sig dåligt behandlade av försäkringsbolagen. Ett problem förutom beträffande handläggningstiderna och den medicinska bedömningen kan vara juristerna i Trafikskadenämndens styrelses koppling till allmän domstol. I nämnden ingår tio jurister varav åtta för närvarande har anställning i allmän domstol.

Min fråga till statsrådet är:

Kommer statsrådet mot den redovisade bakgrunden att vidta åtgärder för att sammansättningen av Trafikskadenämnden ses över?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1321 besvarad av

den 12 juni

Svar på fråga 2001/02:1321 om pisksnärtskador

Finansminister Bosse Ringholm

Harald Nordlund har frågat statsrådet Bodström om han avser att vidta några åtgärder för att sammansättningen i Trafikskadenämnden ska ses över. Enligt Harald Nordlund känner sig många pisksnärtskadade dåligt behandlade av försäkringsbolagen. Harald Nordlund gör gällande att det, vid sidan av handläggningstiderna och den medicinska bedömningen, kan vara ett problem att juristerna i Trafikskadenämnden har en koppling till allmän domstol. Enligt Harald Nordlund är åtta av nämndens tio jurister anställda i allmän domstol.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag delar uppfattningen att de långa handläggningstiderna hos försäkringsbolagen är ett stort problem för de trafikskadade. Tyvärr finns det tecken som tyder på att handläggningstiderna ökar. Regeringen överväger därför vilka åtgärder som kan vidtas för att handläggningstiderna ska kunna förkortas.

När det sedan gäller frågan om Trafikskadenämndens sammansättning framgår det av nämndens reglemente, som fastställs av regeringen, att ordföranden och de fem vice ordförandena ska vara lagkunniga. Med lagkunnig avses den som har avlagt juris kandidat-examen eller juristexamen. Det finns alltså inte något krav att juristledamöterna i Trafikskadenämnden ska vara eller ha varit ordinarie domare. Nämnden består också av tolv lekmannaledamöter från olika intresseorganisationer och tolv bolagsledamöter. Ordföranden i nämnden utses av regeringen. Övriga ledamöter utses av Finansinspektionen.

Harald Nordlund har inte närmare beskrivit varför juristledamöternas koppling till de allmänna domstolarna skulle vara ett problem i det här sammanhanget. Den problemställning som ligger närmast till hands torde vara att det är allmän domstol som prövar tvister mellan enskilda och försäkringsbolag och att det skulle kunna föreligga jäv i vissa situationer. Det finns emellertid sedan länge väl utvecklade jävsregler för domare och jag utgår från att dessa följs. Inte heller i övrigt kan jag se något problem med nämndens sammansättning. Jag anser alltså att det inte finns någon anledning att vidta någon åtgärd med avseende på sammansättningen i Trafikskadenämnden.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.