Pharmacia & Upjohns situation

Skriftlig fråga 1997/98:107 av Hurtig, Bengt (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-11-05
Anmäld
1997-11-10
Besvarad
1997-11-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:107 av Bengt Hurtig (v) till näringsministern om Pharmacia & Upjohns situation

År 1994 sålde regeringen Bildt huvudparten av det majoritetsägande staten hade i läkemedelsföretaget Pharmacia. Året efter medverkade staten till fusionen med det amerikanska företaget Upjohn. Staten äger nu 7 % av det nya bolaget. Pharmacias verksamhet i Uppsala har varit och är en viktig del av en av Sveriges mest framtidsinriktade forskningsmiljöer. Universitetet har landets enda farmaceutiska fakultet och vid Lantbruksuniversitetet finns landets enda veterinärmedicinska utbildning. I Uppsala finns också Akademiska sjukhuset där viktig forskning bedrivs. Forskningsmiljön i Uppsala har också haft stor betydelse för många andra mindre biomedicinska företag i regionen. Universitetet tar årligen in hundratals studenter vars utbildning är inriktad på läkemedelsindustrins behov. De stora kunskapstillgångar som finns inom Pharmacia & Upjohn i Sverige har till stor del byggts upp med svenska skattemedel inom universitetets grundforskning. Den fusion som presenterats som ett samgående mellan jämbördiga parter ser i dag snarast ut som ett fientligt utländskt övertagande genom hoten att lägga ned en stor del av forskningsverksamheten i Sverige. Staten har givetvis ett stort ansvar för det som håller på att ske.

Jag vill därför fråga näringsministern:

Vilka åtgärder avser regeringen vidta för att fortsatt hög nivå på forskningsverksamheten vid Pharmacia & Upjohn i Sverige skall kunna upprätthållas och forskningsmiljön i Sverige bevaras?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:107 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:107 om Pharmacia & Upjohns situation
    Näringsminister Anders Sundström

Bengt Hurtig har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att fortsatt hög nivå på forskningsverksamheten vid Pharmacia & Upjohn i Sverige skall kunna upprätthållas och forskningsmiljön i Sverige bevaras.

Bengt Hurtigs fråga är föranledd av de uppgifter som cirkulerat i medier under drygt två veckor om en förväntad omstrukturering av bl.a. forskningen inom Pharmacia & Upjohn. Enligt de första uppgifterna skulle beslut tas vid bolagets styrelsemöte den 29 oktober.

Vid de kontakter som varit mellan departementet och företaget har konstaterats att några detaljbeslut inte var avsedda att tas vid detta styrelsemöte. Däremot har kunnat bekräftas att det pågår ett intensivt utredningsarbete inom företaget för att kunna vidta åtgärder som höjer bolagets lönsamhet. En av dessa åtgärder kan vara att lägga ned viss forskning, eftersom den inte bedöms leda till att preparat som företaget kan föra fram till en lönsam lansering eller där forskningsresultaten kan tas fram på ett mer effektivt sätt än för närvarande. Åtgärder inom administration, produktion och försäljning ingår också i målet för det omstruktureringsprogram som bolagets styrelse lagt fast.

Statens möjligheter att påverka beslut av företaget är begränsat till att upplysa och påverka företaget på ett sätt så att man inser att Sverige är ett mycket bra land att bedriva denna typ av forskning i. Erfarenheten visar att företagen också tycker att forskningen bedrivs på ett mycket effektivt sätt i Sverige. Det är svårt att söka påverka ett företag att ha en viss typ av forskning i landet. Statens ansvar är alltså att skapa de goda förutsättningarna.

I ett nödvändigt rekonstruktionsprogram är det naturligtvis viktigt att se till helheten, t.ex. hur bra verksamheten i Sverige kommer ut ur omstruktureringsprogrammet ställt i relation till åtgärder i andra länder. Att verksamhet i Sverige på något sätt kommer att påverkas av åtgärderna är dock klart enligt de informationer som departementet har.

Närings- och handelsdepartementet kommer att följa denna fråga uppmärksamt och ha olika kontakter med företaget i frågan under de närmaste månaderna.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.