personnummer för utländska medborgare

Skriftlig fråga 2001/02:908 av Fredrik Graf, Carl (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-15
Anmäld
2002-03-19
Besvarad
2002-03-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 mars

Fråga 2001/02:908

av Carl Fredrik Graf (m) till finansminister Bosse Ringholm om personnummer för utländska medborgare

Personnummer tilldelas i samband med folkbokföring som en identitetsbeteckning. Folkbokföring är den grundläggande registreringen av befolkningen i Sverige. I folkbokföringen registreras fortlöpande vilka som bor i landet och var de bor. För utländska medborgare krävs uppehållstillstånd i Sverige samt att de planerat stanna i landet under minst ett år.

Alla som bor i Sverige är inte skyldiga att folkbokföras. I folkbokföringslagen 5 § redogörs för vilka som undantas denna skyldighet. I vissa fall, t.ex. för att kunna ta ett körkort krävs emellertid ett personnummer, även om man inte avser att bo i Sverige permanent.

Det borde vara möjligt att på egen begäran kunna få ett samordningsnummer eller personnummer för att kunna använda i relevanta sammanhang under den tid man vistas i Sverige. Det kan ju t.ex. vara tidsbegränsat.

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att utländska medborgare på egen begäran ska kunna erhålla person- eller samordningsnummer i någon form, så att de kan fungera i Sverige i de sammanhang där det krävs personnummer, även om man ej är folkbokförd i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:908 besvarad av

den 26 mars

Svar på fråga 2001/02:908 om personnummer för utländska medborgare

Finansminister Bosse Ringholm

Carl Fredrik Graf har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att utländska medborgare @ som inte är folkbokförda i Sverige @ på egen begäran ska kunna få ett person- eller samordningsnummer så att de, under den tid de vistas här, kan fungera i de sammanhang där det krävs ett personnummer.

Som Carl Fredrik Graf anför i sin fråga är det bara personer som folkbokförs här i landet som får ett personnummer. En person som inte är eller har varit folkbokförd här i Sverige kan i vissa situationer, efter begäran från en myndighet, tilldelas ett samordningsnummer. Skattemyndigheterna, polisen, försäkringskassorna och Vägverket kan nämnas som exempel på myndigheter som kan begära tilldelning av samordningsnummer när det behövs för registrering av en person.

Bestämmelserna om samordningsnummer infördes den 1 januari 2000. Dessförinnan kunde personer som inte var folkbokförda här i Sverige i vissa fall ändå tilldelas ett personnummer.

Vid införandet av samordningsnummer anförde regeringen att personnummer borde användas för att folkbokföringen på ett korrekt och riktigt sätt ska kunna tillhandahålla basuppgifter för befolkningen i landet. En personnummertilldelning måste vara grundad på en identitetskontroll som uppfyller högt ställda krav på säkerhet. Personnummer reserverades därför för personer som är folkbokförda här.

För att undvika risken för personförväxlingar och för att uppfylla kravet på säker kommunikation mellan myndigheter ansåg regeringen att det krävs någon form av enhetlig beteckning även för personer som inte är folkbokförda här. För dessa personer infördes därför en möjlighet att i vissa särskilda fall tilldelas ett annat nummer @ samordningsnummer.

I de fall en person som inte är eller har varit folkbokförd här, och därför inte har något personnummer, önskar erhålla t.ex. körkortstillstånd eller F-skattsedel kan Vägverket respektive skattemyndigheten ansöka om tilldelning av samordningsnummer. Det bör alltså i sig inte vara ett hinder mot att fungera i Sverige att man inte har ett personnummer.

Min uppfattning är alltjämt att det höga krav på identitetskontroll som ska ställas vid tilldelning av personnummer medför att dessa nummer ska reserveras för personer som är folkbokförda här i Sverige. Det är viktigt för att tilltron till personnumret som ett identifikationsnummer ska kunna upprätthållas.

Ordningen med tilldelning av samordningsnummer fyller enligt min bedömning det övriga behov av identifikationsnummer som finns för personer som vistas i Sverige utan att vara folkbokförda här. Jag avser därför inte att nu ta initiativ till att ändra dessa bestämmelser.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.