Till innehåll på sidan

Personlig assistans i skola och daglig verksamhet

Skriftlig fråga 2021/22:1198 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-02
Överlämnad
2022-03-02
Anmäld
2022-03-03
Svarsdatum
2022-03-09
Sista svarsdatum
2022-03-09
Besvarad
2022-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Elever som har behov av personlig assistans får i dag ofta en resurs eller elevassistent som inte alltid är kopplad till eleven utan till hela klassen. Ifall elevassistenten är sjuk försöker skolan tillsätta en vikarie, men många gånger får de med behov klara sig utan. De elever som har behov av assistans har det behovet hela dagen och inte bara på morgonen och eftermiddag/kväll. En assistent kan räknas som elevens ”glasögon” eller ”förlängda arm” som bör finnas till hands hela tiden. När man har personlig assistans är det ofta en liten grupp som känner den assistansberättigade väl. Blir någon sjuk kan man hoppa in för varandra utan att kravet ställs på föräldrar att ta ledigt från sitt jobb när personal fattas i skolan.

Samma sak gäller för dem som deltar i daglig verksamhet. Att ha behov av en assistent men att mellan cirka 9 och 15 klara sig utan eller få dela en kommunanställd med 3–5 andra är frustrerande. Man har rätt till en meningsfull sysselsättning, men utan sin assistans är det svårt att få till just det. Många blir i stället ”fast” i lokalen, och dagen går åt till att få hjälp med de fysiska behov man har, mat, toalett med mera.

I dag krävs det särskilda skäl för att få ha assistans i skola och daglig verksamhet. Om kravet angående ”särskilda skäl”, som väldigt få får igenom, tas bort skulle det innebära en helt annan möjlighet att ta till sig kunskaperna i skolan och skapa arbetsmöjligheter efter skolan.

Vi politiker talar gärna om vikten av att alla ska känna sig trygga. Vi talar om vikten av allas delaktighet i samhället samt vikten av att alla ska kunna bibehålla och utveckla sina förmågor och kompetens. Att personer med behov av personlig assistans ges reella förutsättningar för detta är därför av mycket stor betydelse och den personliga assistansen en starkt bidragande lösning på detta. Men då gäller det att den personliga assistansen kan få vara just personlig även under skoldag och/eller övrig daglig verksamhet.

Med hänvisning till ovan vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att fler ska kunna beviljas personlig assistans även under skoldagen och i daglig verksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1198 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2022/01367 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1198 av Betty Malmberg (M)
Personlig assistans i skola och daglig verksamhet

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att fler ska kunna beviljas personlig assistans även under skoldagen och i daglig verksamhet.

LSS och assistansersättning är viktiga insatser för att personer med funktionsnedsättning ska uppnå möjlighet till jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhället. Den personliga assistansen och assistansersättningen ska präglas av hög kvalitet och rättssäkerhet. Alla som har rätt till stöd ska få det.

Jag vill noga understryka kommunernas ansvar, att utifrån LSS, som är en rättighetslag, tillse att enskilde får det stöd som de har rätt till. För personlig assistans är ansvaret delat mellan kommun och stat.

Enligt 106 kap. 24 § socialförsäkringsbalken lämnas assistansersättning inte för tid när den enskilde vistas i eller deltar i barnomsorg, skola eller daglig verksamhet. Kommunerna har en skyldighet enligt LSS att ge det stöd som behövs för att personerna i fråga skall kunna delta i dessa verksamheter.

Som Betty Malmberg skriver så kan assistansersättning dock lämnas även under tid i barnomsorg, skola eller daglig verksamhet om det finns särskilda skäl. Det är Försäkringskassan som bedömer om en assistansberättigad har sådana särskilda skäl. Vid införandet av bestämmelsen skrev regeringen att särskilda skäl exempelvis kan vara situationer där den enskildes funktionshinder skapar särskilda svårigheter att kommunicera med andra än sin eller sina personliga assistenter eller där det med hänsyn till den funktionshindrade personens hälsotillstånd är viktigt att den personliga assistenten finns till hands. Det kan också finnas situationer där funktionshindret gör det särskilt angeläget att den assistansberättigade har ett starkt begränsat antal personer knutna till sig.

När det gäller barnomsorg och skola kan assistansersättning alltid lämnas om den enskilde behöver hjälp med andning eller sondmatning och åtgärder som är direkt nödvändiga för att kunna ge sådan hjälp.

Regeringens bedömning är att systemet fungerar som avsett och jag ser i dagsläget inget behov av en översyn av frågan.

Regeringen arbetar med att stärka rätten till personlig assistans utifrån utredningen Stärkt rätt till personlig assistans (SOU 2021:37) och följer ständigt frågan om rätt till insatser för personer med funktionsnedsättning.

Stockholm den 9 mars 2022

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.