Till innehåll på sidan

Personer som gömmer sig efter utvisningsbeslut

Skriftlig fråga 2016/17:1223 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-04-10
Överlämnad
2017-04-11
Anmäld
2017-04-18
Sista svarsdatum
2017-04-19
Svarsdatum
2017-04-26
Besvarad
2017-04-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Efter terrorattacken i Stockholm den 7 april har det framkommit uppgifter om att det finns runt 12 000 personer i Sverige som har gått under jorden eller gömmer sig efter avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Om uppgifterna stämmer och regeringen dessutom känner till detta är det mycket anmärkningsvärt att man inte gjort något åt situationen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsministern:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förhindra att människor som har fått avslag på sina uppehållstillståndsansökningar håller sig gömda för polisen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1223 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



PAGE

2


Ju2017/03497/POL

Ju2017/03498/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till Riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1222 av Sten Bergheden (M) Verkställande av avvisningsbeslut och fråga 2016/17:1223 av Sten Bergheden (M) Personer som gömmer sig efter utvisningsbeslut

Sten Bergheden har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att tillse att utvisningsbeslut faktiskt verkställs. Sten Bergheden har också frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra att människor som har fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd håller sig gömda för polisen.

Jag har valt att besvara frågorna i ett gemensamt svar.

Inledningsvis kan jag konstatera att trots att antalet asylsökande har ökat betydligt under 2014 och 2015 har antalet avvikna legat relativt konstant. Under år 2016 var antalet avvikna lågt i jämförelse med tidigare år.

För att kunna upprätthålla en långsiktigt hållbar och human migrationspolitik har regeringen vidtagit en rad åtgärder som syftar till att personer, som efter en rättssäker prövning av asylskälen har fått ett avvisnings- eller utvisningsbeslut, återvänder så snabbt som möjligt till sitt hemland eller annat land.

Ändringar i lagstiftningen har genomförts. Ensamstående personer över 18 år förlorar som huvudregel rätten till dagersättning och bostad, om de har ett utvisningsbeslut eller avvisningsbeslut som fått laga kraft.

Resurser till flera myndigheter har tillförts för att de ska kunna öka kapaciteten vad gäller arbetet med återvändande och återvändandesambandsmän har placerats ut vid valda utlandsmyndigheter i syfte att på plats stötta dessa myndigheter i deras arbete.

Regeringen för också dialog med mottagarländer, bland annat tecknades i höstas ett samförståndsavtal med Afghanistan, vilket ska bidra till ett

mer välordnat återvändande dit. Regeringen deltar också aktivt i det arbete som pågår inom EU rörande migration och återvändande.

Kapaciteten vid landets förvar har ökat med hundra platser under 2016 i syfte att förhindra att personer avviker från pågående verkställighetsprocess.

– – Regeringen presenterade hösten 2016 en rad åtgärder för att effektivisera återvändandet. Bland annat kommer regeringen att se över möjligheten att ge Polismyndigheten utökade befogenheter för att kunna kontrollera identiteten på personer som misstänks vistas i Sverige olovligen samt för att kunna kontrollera att arbetsgivare inte utnyttjar personer som saknar erforderliga tillstånd att vistas i riket. Regeringen avser att inom kort återkomma med information om hur detta arbete framskrider

– – Regeringens arbete har genererat resultat och statistiken visar att återvändandet har ökat under 2016. Antalet som har lämnat Sverige ökade totalt sett med 49 procent i jämförelse med år 2015.

Stockholm den 25 april 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.