Personalmissbruk inom vården

Skriftlig fråga 2017/18:408 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-05
Överlämnad
2017-12-06
Anmäld
2017-12-07
Svarsdatum
2017-12-13
Sista svarsdatum
2017-12-13
Besvarad
2017-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

I jämtländska Krokom har det genom SVT Nyheters granskning nyligen framkommit att vårdpersonalen på ett boende för människor med intellektuell funktionsnedsättning och funktionshinder systematiskt brutit mot regelverket och utvecklat ett eget system för att slippa utföra sina arbetsuppgifter. Bland annat har personalen låst in de boende för natten redan kl. 17 och sedan gått hem och ändå fått betalt för ett arbete som de inte har utfört. Unga timvikarier på boendet fick även när de började arbeta lära sig hur de skulle ”jaga in vårdtagare på rummet” för att själva få vara i fred. 

Flera av vårdtagarna på boendet är beroende av hjälp och stöd dygnet runt för att få en dräglig, trygg och normal tillvaro. Det som har rapporterats är fullkomligt oacceptabelt beteende av vårdpersonalen, där människor utnyttjat sin ställning och missbrukat förtroendet hos såväl sin arbetsgivare som sina vårdtagare. De människor som drabbats måste få tillbaka sin trygghet och ges möjlighet till upprättelse.

Utifrån detta vill jag därför fråga statsrådet Åsa Regnér:

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra vården och tryggheten för människor med intellektuell funktionsnedsättning och funktionshinder?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:408 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)



PAGE

2


Dnr S2017/07061/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:408 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Personalmissbruk inom vården

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta för att förbättra vården och tryggheten för människor med intellektuell funktionsnedsättning och funktionshinder?

Jag vill börja med att säga att jag förstår den oro som brukare och anhöriga känner som blivit utsatt för missförhållanden. Bostad med särskild service för vuxna eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna är en av tio definierade insatser i lagen (1993:386) om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS). Personer som bor på sådana boenden tillhör den s.k. LSS-personkretsen och är en särskilt skyddsvärd grupp.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är den myndighet i Sverige som har ansvar för tillstånd och tillsyn över LSS-insatserna. IVO bedriver en tillsyn ur ett brukar- och patientperspektiv som är i huvudsak riskbaserad. Myndigheten granskar det som är väsentligt för att bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet. De flesta ärendena inom socialtjänsten kommer från enskildas klagomål på socialtjänsten samt olika verksamheters egen rapportering genom lex Sarah och lex Maria. IVO genomför också egeninitierad tillsyn, som är baserad på riskanalyser. Den tillsynen genomförs bl.a. på förekommen anledning.

Jag ser allvarligt på den här typens av händelser, men det är just tillsynen som är verktyget i denna situation. IVO:s tillsyn ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och myndigheten ska arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna. IVO har också tillskjutits ytterligare 10 miljoner kronor för tillsynsverksamheten inom LSS från 2017 i syfte att stärka upp på detta område.

Stockholm den 13 december 2017

Åsa Regnér

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.