pepparsprej

Skriftlig fråga 2004/05:1167 av Althin, Peter (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-03-08
Anmäld
2005-03-08
Besvarad
2005-03-16
Svar anmält
2005-03-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 mars

Fråga 2004/05:1167

av Peter Althin (kd) till justitieminister Thomas Bodström om pepparsprej

Kristdemokraterna har länge prioriterat frågan om hjälpmedel för kvinnor som lever med överfallshot.

Under åren 1993@1997 bedrevs försök med att förse hotade och förföljda personer med pepparsprej i självförsvarssyfte. Men försöket gav dåliga resultat. Få kvinnor utnyttjade möjligheten att disponera sprejen. Som en av orsakerna härför angavs att kvinnorna inte kunde beviljas vapenlicens då det "fanns brister i den skyddade personens vandel".

Innehav av pepparsprej förutsätter att tillstånd därtill meddelats av polismyndighet. Annat innehav utgör vapenbrott, 9 kap. 1 § vapenlagen.

Kristdemokraterna menar att dispens för licenstvånget när det gäller pepparsprej borde kunna beviljas i många fall. För de flesta ter det sig stötande att en utsatt kvinna, som räddar sitt eget liv genom att bruka pepparsprej mot en förövare, döms för olaga vapeninnehav om hon inte beviljats vapenlicens dessförinnan.

I många andra länder är pepparsprej inte tillståndspliktigt.

Med anledning av det ovan sagda har jag följande fråga till justitieministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att göra det möjligt för kvinnor att inneha pepparsprej i självförsvar?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1167 besvarad av

den 16 mars

Svar på fråga 2004/05:1167 om pepparsprej

Justitieminister Thomas Bodström

Peter Althin har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att göra det möjligt för kvinnor att inneha pepparsprej i självförsvar.

Det är riktigt att det under åren 1994@1997 pågick en försöksverksamhet vid polisen som syftade till att i vissa fall förse våldshotade kvinnor med skyddssprej. Verksamheten utvärderades i enlighet med regeringens uppdrag, men det var svårt att dra några entydiga slutsatser av utvärderingen bland annat beroende på att så få kvinnor deltog i denna. Mot den bakgrunden gav regeringen under 2003 Rikspolisstyrelsen i uppdrag att undersöka lämpligheten och möjligheten att inleda en ny försöksverksamhet med tårgas- och pepparsprej för hotade personer. I uppdraget ingick också att redogöra för kunskaper på området, såväl nationellt som internationellt. Rikspolisstyrelsen konstaterade i sin redovisning att lagstiftningen redan i dag ger möjlighet att använda skyddssprej och föreslog sammanfattningsvis att arbete nu skulle inledas med att, under vissa förutsättningar, tilldela särskilt utsatta personer pepparsprej.

För att underlätta för hotade personer att få tillgång till pepparsprej har ändringar i vapenförordningen vidtagits. Bland annat har tillståndsprövningen för dessa personer blivit avgiftsfri. Vidare har införts en bestämmelse om visst krav på kunskap för att man ska få inneha skyddssprej. Avsikten med kunskapskravet är att tillse att polisen tillhandahåller en viss utbildning i varje enskilt fall om bland annat hur sprejen fungerar. Jag anser att det är viktigt att de som ska inneha och hantera pepparsprej är personligt lämpliga för detta och känner till hur sprejen ska användas, inte minst då pepparsprejen annars kan komma att innebära ytterligare ett hot mot innehavaren. Mot denna bakgrund bör inte heller kravet på vapenlicens för innehav av pepparsprej tas bort.

Möjligheterna för hotade personer att inneha pepparsprej har alltså redan utökats.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.