Pensionsutredarens opartiskhet

Skriftlig fråga 2020/21:2489 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-09
Överlämnad
2021-04-11
Anmäld
2021-04-13
Svarsdatum
2021-04-21
Sista svarsdatum
2021-04-21
Besvarad
2021-04-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

”Pensionsgruppens uppgift är att värna pensionsöverenskommelsen och att vårda pensionsreformen och dess grundläggande principer. Pensionsgruppen ska samråda om frågor som gäller pensionsreformen och vid behov ta initiativ till justeringar i pensionssystemet."

Så beskrivs Pensionsgruppen på regeringens hemsida. Respekten för det gemensamma uppdraget och arbetet i Pensionsgruppen har genom åren varit stort.

Men mot bakgrund mot de uppgifter som framkommit i medier om hur socialförsäkringsministern bedriver oförankrade utredningar bakom Pensionsgruppens rygg måste man tyvärr ställa sig frågan om regeringen vill att Pensionsgruppen ska finnas kvar. Socialförsäkringsministerns fokus förefaller ligga på vinster i kortsiktiga mediala utspel i stället för ansvarsfullt och långsiktigt arbete. En sådan prioritering, som socialförsäkringsministern verkar ha gjort, är dålig för Sveriges nuvarande och blivande pensionärer.

Genom medier har framkommit att socialförsäkringsministern gett en pr-byrå i uppdrag att ta fram en utredning om höjd pensionsavgift. Det får ses som en ovanlig åtgärd att pr-konsulter på detta sätt blandas in i statliga utredningar och utreder fundamentala socialförsäkringssystem. Särskilt utan att detta initiativ förankras i Pensionsgruppen.

En pr-byrå hjälper, bland annat, sina kunder att navigera inom bland annat politik och förvaltning, med syftet att nå maximalt genomslag. En pr-byrås kunder kan vara företag såväl som olika former av intresseorganisationer. Byråns uppgift är självklart att maximera sina kunders påverkan på den eller de målgrupper som kunden vill nå.

Med anledning detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

På vilket sätt har statsrådet säkerställt den upphandlade pr-byråns opartiskhet, så att det inte finns andra kunder hos pr-byrån som har egna intressen och agendor rörande pensionssystemet och dess utformning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2489 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)


Svar på fråga 2020/21:2489 av Maria Malmer Stenergard (M)
Pensionsutredarens opartiskhet

Maria Malmer Stenergard har frågat mig på vilket sätt jag har säkerställt den upphandlade pr-byråns opartiskhet så att det inte finns andra kunder hos pr-byrån som har egna intressen och agendor rörande pensionssystemet och dess utformning.

Frågan gäller analysen av pensionsavgiften som partierna bakom pensionssystemet, bland annat Moderaterna, kom överens om i den särskilda överenskommelsen från december 2017. Det handlar då om en analys av avgiftsnivån, individ- och samhällseffekter om avgiften skulle höjas. För att klara den uppgiften har Socialdepartementet kompletterat sina egna resurser med kompetens utifrån. Det handlar då om kompetens hos en specifik person med relevant och dokumenterad kunskap och erfarenhet i sakfrågan. Uppdraget är inte ett uppdrag som personen självständigt ska utföra utan arbetet ska ske tillsammans med sakkunniga tjänstemän inom Regeringskansliet och inom Socialdepartementets ordinarie organisation och med sedvanlig styrning. Den analys som ska göras kommer senare att redovisas i Pensionsgruppen och fungera som underlag för vidare diskussioner om avgiftsnivåns storlek.

Den upphandlade kompetensen är således en del av ett arbete där många deltar, diskuterar och granskar. Jag anser därför att opartiskheten i arbetet kan säkerställas.

Stockholm den 21 april 2021

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.