pensionsutbetalningar vid långhelger

Skriftlig fråga 2001/02:1334 av Gustafsson, Lars (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-06-12
Besvarad
2002-06-18
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 juni

Fråga 2001/02:1334

av Lars Gustafsson (kd) till statsrådet Ingela Thalén om pensionsutbetalningar vid långhelger

Av förordning (SFS 1980:624) om sättet och tiden för utbetalning av pension enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring m.m. framgår hur utbetalning av pensioner sker.

I samband med långhelger kan utbetalningen av pensionen ske efter helgen. Detta kan innebära att enskilda pensionärer, företrädesvis dem med liten pension, inte får pengarna att räcka till.

Påsk och pingst är de långhelger som, beroende på tidpunkt när de infaller, kan medföra att utbetalning av pensionen sker efter helgen. Det är således inte särskilt ofta som problemen uppstår. Men när senareläggningen av pensionsutbetalningen väl inträffar är det en onödig belastning på den egna ekonomin.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ministern:

Avser ministern att vidta åtgärder så att senareläggning av utbetalning av pensioner inte inträffar vid långhelger?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1334 besvarad av

den 19 juni

Svar på fråga 2001/02:1334 om pensionsutbetalningar vid långhelger

Statsrådet Ingela Thalén

Lars Gustafsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder så att senareläggning av utbetalning av pensioner inte inträffar vid långhelger.

Precis som Lars Gustafsson skriver, är det förordning 1980:624 om sättet och tiden för utbetalning av pension som reglerar vilken dag i månaden pension enligt lagen om allmän försäkring ska betalas ut. Motsvarande förordning finns för det reformerade pensionssystemet. Pensionärer som är födda någon av dagarna den 1@15:e i månaden ska kunna lyfta sin pension den 18:e varje månad och de som är födda den 16:e eller senare ska kunna lyfta sin pension den 19:e. Om den ordinarie utbetalningsdagen är en söndag, eller en helgdag som följer direkt efter en söndag, betalas pensionen ut första följande vardag. Om utbetalningsdagen däremot är en lördag, midsommarafton eller någon annan helgdag, betalas pensionen ut närmast föregående vardag.

Vissa år kan den ordinarie utbetalningsdagen infalla under pingst- eller påskhelgen. De nuvarande reglerna kan då medföra att pensionen inte kan lyftas förrän efter helgen. Det är visserligen mycket ovanligt att detta inträffar, men det kan naturligtvis upplevas som besvärligt för den som har knappa ekonomiska marginaler. Socialdepartementet har uppmärksammat problemet och ser för närvarande över frågan.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.