pensionskostnader i kommunala skolor

Skriftlig fråga 2000/01:1535 av Hagen, Catharina (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-07-27
Besvarad
2001-08-10
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 juli

Fråga 2000/01:1535

av Catharina Hagen (m) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om pensionskostnader i kommunala skolor

Skolministern bekräftar i ett frågesvar den 8 juni att pensionskostnaderna ska ingå i det bidrag som friskolorna får från kommunerna. Detsamma sägs också ska gälla för extra anslag. För många friskolor torde dock verkligheten vara en annan.

Enligt SCB uppgår de sociala kostnaderna till 48 %. Många skolor redovisar mycket lägre sociala kostnader. Dessa skillnader förklaras inte enbart av det faktum som ministern tar upp nämligen tilläggspensionen på ca 1,5 %, som inte friskolorna kompenseras för. Det förekommer också att kommunala skolor inte behöver ta alla sina pensionsåtaganden under rätt år.

Utöver detta är det också vanligt (som jag påpekade i min fråga den 28 maj) att extra anslag inte redovisas som skolkostnader.

Avser skolministern mot denna bakgrund vidta åtgärder för att korrigera de bristfälliga redovisningsresultaten vad avser speciellt pensionskostnaderna?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1535 besvarad av

den 10 augusti

Svar på fråga 2000/01:1535 om pensionskostnader i kommunala skolor

Statsrådet Ingegerd Wärnersson

Catharina Hagen har frågat mig vad jag avser vidta för åtgärder för att korrigera de bristfälliga redovisningsresultaten vad avser speciellt pensionskostnaderna i kommunala skolor.

Naturligtvis är det viktigt att kostnaderna redovisas på ett korrekt sätt så att kommunala och fristående skolor konkurrerar på lika villkor. Skolverket är den myndighet som ansvarar för bl.a. statistik gällande kommunernas skolkostnader, bl.a. de uppgifter som ligger till grund för den s.k. prislistan för bidrag till fristående gymnasieskolor. Om det statistikunderlag som lämnas inte är tillfredsställande utgår jag ifrån att Skolverket ser över sina föreskrifter så att de får en ändamålsenlig utformning.

Jag har därför för närvarande inte för avsikt att förändra gällande bestämmelser.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.