Pengar till investeringar till Kalmar län

Skriftlig fråga 2023/24:202 av Laila Naraghi (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-31
Överlämnad
2023-11-01
Anmäld
2023-11-07
Svarsdatum
2023-11-08
Sista svarsdatum
2023-11-08
Besvarad
2023-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Nyligen krockade ett tåg på väg från Linköping till Kalmar med ett träd som hade fallit parallellt med spåret. En person skadades, och samtliga avgångar på sträckan ställdes in. Det har varit en serie av incidenter i området, och Region Kalmar län har länge drivit frågan om säkring kring banan gentemot nationella myndigheter.

Ordföranden i Region Kalmar läns kollektivtrafiknämnd, Peter Wretlund (S), sa till lokalmedierna:

”Vi kan bara konstatera att detta är ett jättestort bekymmer som tar massa pengar och det kan ta upp till ett år innan tåget är tillbaka på banan igen vilket gör att vi får färre tåg att tillgå.” 

Olyckan är en av flera och beror enligt Peter Wretlund på att banan inte är trädsäkrad. 

Lokalmedierna intervjuade också kollektivtrafiknämndens vice ordförande, Carl-Wiktor Svensson (KD), som uttryckte besvikelse över bristen på handlingskraft hos myndigheterna. Enligt honom hade han just träffat infrastrukturminister Andreas Carlson och meddelade att infrastrukturministern ”vet om att vi har fått oärligt lite pengar i investeringar”. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att komma till rätta med att Kalmar län får oärligt lite pengar till infrastrukturinvesteringar, och för att säkerställa en säker och ändamålsenlig infrastruktur, inklusive tågbanor, i denna del av landet?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:202 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

LI2023/03509 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Infrastruktur- och bostadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:202 av Laila Naraghi (S)
Pengar till investeringar till Kalmar län

Laila Naraghi har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att komma till rätta med att Kalmar län enligt Laila Naraghi får oärligt lite pengar till infrastrukturinvesteringar, och för att säkerställa en säker och ändamålsenlig infrastruktur, inklusive tågbanor, i denna del av landet.

Låt mig först konstatera att det som Laila Naraghi kallar för oärligt lite pengar till infrastrukturinvesteringar bygger på beslut som fattades av den tidigare socialdemokratiska regeringen sommaren 2022. Då fastställdes den nationella trafikslagsövergripande planen för transportinfrastruktur för perioden 2022–2033 samt de definitiva ekonomiska ramarna till de länsplaner för regional transportinfrastruktur som sedan beslutas av respektive region.

Behoven inom den svenska transportinfrastrukturen är stora och underhållet är eftersatt. Det har under många år inte genomförts tillräckligt med järnvägsunderhåll vilket har bidragit till det uppdämda behov som nu är för handen. Satsningar på järnvägen ska i första hand underlätta för arbetspendling och godstrafik, som stärker jobb och tillväxt. För den här regeringen är det prioriterat att förbättra den infrastruktur vi har, reparera där det behövs och förvalta våra gemensamma resurser på bästa sätt.

Trafikverket trädsäkrar kontinuerligt järnvägar för att minska störningar och skador på grund av träd som faller på spår eller kontaktledningar. Allra närmast järnvägen har Trafikverket sin egen mark och kan genomföra trädsäkring. Men ibland krävs det att Trafikverket får tillgång till annans mark och då sker det via servitut som bildas via en fastighetsbildningsåtgärd hos Lantmäteriet. Det är en formell process som ofta berör flera aktörer och omfattar sammanträde med berörda sakägare. Jag förutsätter att Trafikverket, som ansvarig myndighet för underhållet, gör de överväganden som behövs och vidtar lämpliga åtgärder när det gäller trädsäkring av järnvägen för att minska störningar.

Det är viktigt att prioriteringar i transportinfrastrukturen görs i en ordnad process med ett tillräckligt underlag. Regeringen har redan inlett arbetet med en ny nationell plan för 2026–2037 genom att i ett första steg ge Trafikverket i uppdrag att ta fram ett inriktningsunderlag. I uppdraget framgår att myndigheten bl.a. ska beakta kapacitetshöjande insatser i järnvägssystemet. Trafikverket ska även redogöra för pågående arbete med att stärka arbetssätt och metoder för underhållsverksamheten för att förbättra genomförandet utifrån ett kostnads- och kapacitetsperspektiv. Senast den 15 januari 2024 ska Trafikverket redovisa inriktningsunderlaget till regeringen.

Stockholm den 7 november 2023

Andreas Carlson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.