Peking + 15 i FN

Skriftlig fråga 2009/10:202 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-11-18
Anmäld
2009-11-18
Besvarad
2009-11-24
Svar anmält
2009-11-24
Besvarad
2009-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 november

Fråga

2009/10:202 Peking + 15 i FN

av Carina Hägg (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

FN:s 54:e kvinnokommission planeras äga rum i New York den 1–12 mars. Commission on the Status of Women, CSW, avser att följa upp Pekingplattformen från Peking. I processen inför Peking + 15 hålls regionala möten med slutsatser. Processen inkluderar högnivåmöten, parlamentariska konferenser men även många frivilligorganisationer deltar. EU:s positioner formas i en delvis parallell process.

Jag välkomnar ett brett engagemang för att stödja och följa upp plattformen från Peking. Men Sverige måste samtidigt ha spets i kraven 2010. Vi vet också att regeringen fått kritik på viktiga punkter inom området, så det är av vikt att kunna ta del av såväl förberedelsearbetet som formandet av regeringens positioner.

Jag vill därför fråga ministern hur hon avser att Sveriges och EU-trojkans ståndpunkter ska formeras och prioriteras inför Peking + 15 i FN?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:202 besvarad av Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

den 24 november

Svar på fråga

2009/10:202 Peking + 15

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Carina Hägg har frågat mig hur jag avser att Sveriges och EU trojkans ståndpunkter ska formeras och prioriteras inför Peking + 15 i FN.

I samband med att Sveriges ordförandeskap i EU avslutas den sista december kommer den nya trion att ta över det vill säga Spanien, Belgien och Ungern. Det innebär att Sverige inte kommer att vara ordförande i EU under den globala uppföljningen av Pekingplattformen i FN under Kvinnokommissionens möte i mars 2010 och inte heller ingå i trion. Spanien kommer att ansvara för samordningen av EU:s gemensamma positioner. Sverige kommer dock i vanlig ordning att utarbeta egna ståndpunkter inför EU:s förhandlingar i FN.

2010 års kvinnokommission syftar till att på global nivå utvärdera vilka åtgärder medlemsstaterna vidtagit med anledning av de åtaganden som gjorts i Pekingplattformen samt i millenniedeklarationen och när det gäller millenniemålen. Sverige har ansvarat för att ta fram EU:s rapport om uppföljningen av Pekingplattformen med utgångspunkt från de indikatorer EU utarbetat på de tolv kritiska områdena i plattformen. Rapporten kommer att presenteras vid Kvinnokommissionen av Spanien. Jag kan också nämna att EU-kommissionen tillsammans med rådssekretariatet och medlemsstaterna nu håller på att ta fram en handlingsplan om jämställdhet och ökat inflytande för kvinnor i utvecklingssamarbetet. Handlingsplanen utarbetas genom en bred konsultationsprocess som omfattar såväl NGO:er som EU-kommissionens delegationer i utvecklingsländerna. Denna process har också bäring på EU:s positioner vid CSW.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.