påtryckningar på Zimbabwe

Skriftlig fråga 2001/02:1180 av Enochson, Annelie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-05-17
Anmäld
2002-05-21
Besvarad
2002-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 maj

Fråga 2001/02:1180

av Annelie Enochson (kd) till utrikesminister Anna Lindh om påtryckningar på Zimbabwe

Det har nu gått drygt två månader sedan man genomförde val i Zimbabwe. Vi kommer alla ihåg hur valen föregicks av våld och förtryck mot oppositionen, hur vita jordbrukare tvingades bort från sina hem och i vissa fall även blev dödade, hur EU:s valobservatörer med Pierre Schori i spetsen tvingades lämna landet och hur valen uppenbart genomfördes under former som definitivt inte kan betraktas som fria och rättvisa. I samband med själva valet fick vi genom medierna regelbundna rapporter, men nu ser vi väldigt sällan några nyheter om Zimbabwe i tidningarna. Tyvärr har inte situationen förändrats så mycket. Våld och ockupation av egendom förekommer fortfarande och de styrande inom Zanu-PF med president Mugabe i spetsen berikar sig ännu mer, allt medan situationen för gemene man blir alltmer besvärlig.

På vilket sätt avser utrikesministern att verka för att Sverige och EU ska utöva ytterligare påtryckningar på Zimbabwe för att landet ska respektera demokrati och mänskliga rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1180 besvarad av

den 23 maj

Svar på fråga 2001/02:1180 om påtryckningar på Zimbabwe

Utrikesminister Anna Lindh

Annelie Enochson har frågat mig hur Sverige och EU avser att verka för att utöva ytterligare påtryckningar på Zimbabwe för att landet ska respektera demokrati och mänskliga rättigheter.

Den djupt oroväckande utvecklingen i Zimbabwe som föregick presidentvalet i mars har fortsatt under de senaste månaderna. Trovärdiga rapporter har kommit om fortsatta övergrepp i form av våldshandlingar begångna av regeringen närstående grupper, liksom av politiskt motiverade gripanden. President Mugabe synes inställd på att bryta sönder den opposition som finns mot hans styre, i stället för att söka dialog med företrädare för hela det zimbabwiska samhället.

Europeiska rådet beslutade i Barcelona den 15@16 mars, på svenskt initiativ, att skicka en högnivåtrojka till regionen för att diskutera den oroande utvecklingen i Zimbabwe med regionens ledare. EU-trojkan besöker i dagarna Malawi, Moçambique och Sydafrika. Resan har till syfte att tillsammans med SADC (Southern African Development Community) arbeta för en demokratisk utveckling i Zimbabwe. Trojkan kommer att avrapportera sina samtal till allmänna rådets möte i juni.

De unika åtgärder som EU vidtog den 18 februari, och som bl.a. innefattade riktade sanktioner mot ett tjugotal makthavare, fortsätter. En skärpning av dessa sanktioner kan inte uteslutas.

Vid årets session av FN:s kommission för mänskliga rättigheter i Genève lade EU fram ett resolutionsförslag om det allvarliga läget för de mänskliga rättigheterna i Zimbabwe. Trots stora ansträngningar att vinna gehör för förslaget lyckades den afrikanska gruppen med hjälp av asiatiska länder få igenom ett no action-förfarande, vilket innebar att förslaget aldrig blev föremål för en formell behandling i kommissionen. Jag beklagar djupt de afrikanska ländernas sätt att på detta vis förhindra att FN gavs möjlighet att behandla frågan om de mänskliga rättigheterna i Zimbabwe.

Mänskliga rättigheter är ett centralt tema i den regelbundna dialogen mellan EU och SADC. Ett viktigt nytt tillfälle att diskutera detta ges i samband med ett ministermöte mellan EU och SADC i Köpenhamn hösten 2002.

Jag kan försäkra Annelie Enochson om att Sverige fortsatt kommer att uppmärksamma situationen i Zimbabwe och ge stöd till de krafter som arbetar för respekt för mänskliga rättigheter och demokrati i landet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.