patientskadelagen

Skriftlig fråga 2004/05:670 av Johansson, Kenneth (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2005-01-07
Besvarad
2005-01-26
Svar anmält
2005-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 december

Fråga 2004/05:670

av Kenneth Johansson (c) till justitieminister Thomas Bodström om patientskadelagen

Patientskadelagen (1996:799) reglerar då ersättning lämnas för personskador som drabbar patient i samband med hälso- och sjukvård i Sverige. Detta under förutsättning att skadan som uppkommit var möjlig att undvika. Patientskadelagen har varit föremål för en översyn som presenterades i början av 2004 i betänkandet, Patientskadelagen och läkemedelsförsäkringen - en översyn (SOU 2004:12).

Jag vill aktualisera en fråga om definitionen om vem som är patient, ur ett patientskadelagsperspektiv. Jag tar följande tänkta exempel: En mamma får under amningsperioden medicin ordinerad av läkare. Medicinen ger biverkningar som indirekt drabbar barnet. Vem är patient? Vad jag erfarit tolkas lagen så att enbart mamman är patient, även om också barnet är drabbat. Prövning utifrån barnets situation tas, vad jag förstår, ej upp till prövning i Patientskadenämnden. Barnet anses inte omfattas av patientskadelagen och någon ersättning utgår således inte.

Lagstiftningen förefaller vara orimlig och enligt min mening bör patientskadelagen ändras så att ett oförskyllt och indirekt drabbat barn också kan prövas för ersättning inom patientskadelagens ram.

Avser justitieministern att aktualisera ändringar i lagstiftningen så att indirekt drabbade barn också definieras som patient och kan erhålla ersättning enligt patientskadelagen?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:670 besvarad av

den 26 januari

Svar på fråga 2004/05:670 om patientskadelagen

Statsrådet Ylva Johansson

Kenneth Johansson har frågat Thomas Bodström om han avser att aktualisera ändringar i lagstiftningen så att indirekt drabbade barn också definieras som patient och kan erhålla ersättning enligt patientskadelagen. Ansvarsfördelningen inom regeringen är sådan att det faller på mitt ansvar att besvara frågan.

Kenneth Johansson beskriver i sin fråga ett händelseförlopp där en ammande mamma medicinerar med ett läkemedel som går över i bröstmjölken och ger det ammande barnet skador. När det gäller läkemedelsskador så är det läkemedelförsäkringen och inte patientskade-lagen som är tillämplig. Läkemedelsförsäkringen är en frivillig, oreglerad kollektiv försäkring, enligt vilken tillverkare och importörer av läkemedel som är medlemmar i Läkemedelsförsäkringsföreningen har åtagit sig att under vissa förutsättningar ersätta läkemedelsskador.

En läkemedelsskada är enligt försäkringen en sjukdom eller annan skada av kroppslig art som med övervägande sannolikhet har orsakats genom medicinering eller annan användning av läkemedel i sjuk- eller hälsovårdande syfte eller i klinisk prövning av nya läkemedel. I läkemedelsförsäkringen finns inga begränsningar i åtagandet att ersätta skador när det gäller överföring av läkemedelssubstanser mellan blivande mödrar och foster. Frågan är prövad av Läkemedelsskadenämnden som i ett avgörande 1989 fann att ett foster som drabbats av en ryggmärgsskada till följd av moderns epilepsimedicinering omfattades av försäkringen. Frågan om läkemedelsförsäkringen även omfattar skador som ammande barn drabbats av till följd av mödrars medicinering är inte prövad vare sig i Läkemedelsskadenämnden eller i ett skiljeförfarande. Med hänsyn till att rättsläget är öppet och att ersättning för läkemedelsskador inte regleras i lag utan i en försäkring kommer jag inte att aktualisera någon lagändring på området.

Patientskadelagen reglerar rätten till patientskadeersättning vid skador som är uppkomna i samband med hälso- och sjukvård i Sverige. Definitionen av begreppet patient innebär en första begränsning i kretsen av ersättningsberättigade. Begreppet är emellertid inte definierat i lagen. Enligt förarbetena till patientskadelagen (prop. 1996/97:187) avses med patient alla som etablerat en kontakt med hälso- och sjukvårdspersonalen angående sitt eget hälsotillstånd.

Regeringen tillkallade 2002 en särskild utredare med uppdrag att göra en översyn av bland annat patientskadelagen. I direktiven (dir. 2003:92) till utredningen framhölls särskilt att utredningen skulle uppmärksamma möjligheten att utge ersättning till personer som smittats av någon som drabbats av smitta i samband med hälso- och sjukvård, så kallad tredjemansskada. Patientskadeutredningen anförde i sitt betänkande (SOU 2004:12) Patientskadelagen och läkemedelsförsäkringen @ en översyn bedömningen att det inte finns skäl att utvidga rätten till patientskadeersättning för andra än patienter. Som motivering till ställningstagandet anfördes att det skulle medföra uppenbara svårigheter beträffande gränsdragningen att i något hänseende utsträcka rätten till ersättning för annan än patient. Utredningens förslag är under beredning inom Regeringskansliet och regeringen har ännu inte tagit ställning till förslaget.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.