patientförsäkring

Skriftlig fråga 1999/2000:1218 av Järrel, Henrik S (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-07-18
Besvarad
2000-07-24
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 juli

Fråga 1999/2000:1218

av Henrik S Järrel (m) till socialminister Lars Engqvist om patientförsäkring

I medierna förekommer emellanåt (nu senast i en repris av TV 3-programmet Folkhemmet härom veckan) uppgifter och reportage om att patienter som råkat ut för felbehandlingar inom sjukvården möter stora svårigheter att genom patientförsäkringen kunna tillvarata sin rätt.

Vilka åtgärder avser socialministern vidta för att stärka den enskilda vårdtagarens möjligheter att tillvarata sin rätt, t.ex. vid uppenbara fall av felbehandlingar?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1218 besvarad av

den 25 juli

Svar på fråga 1999/2000:1218 om patientförsäkring

Socialminister Lars Engqvist

Henrik S Järrel har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att stärka den enskilda vårdtagarens möjligheter att tillvarata sin rätt, t.ex. vid uppenbara fall av felbehandlingar.

Patientförsäkringen har funnits sedan år 1975. Den byggde inledningsvis på ett frivilligt åtagande från sjukvårdshuvudmännen men sedan år 1997 är det obligatoriskt för alla vårdgivare i Sverige att teckna en patientförsäkring. Ett patientskadeärende kan överklagas till Patientskadenämnden. Prövningen hos försäkringsgivaren och Patientskadenämnden är kostnadsfri för patienten.

Före 1975 tvingades en patient som drabbats av en skada inom sjukvården och som ville ha ersättning för detta att föra skadeståndstalan i allmän domstol. Processen kunde bli långdragen och kostsam för patienten. Möjligheten att föra talan om patientskadeersättning vid allmän domstol finns fortfarande.

Enligt patientskadelagen (1996:779) behöver en patient som skadas inom hälso- och sjukvården inte bevisa att någon bland personalen gjort sig skyldig till fel eller försummelse för att ersättning ska kunna lämnas. Före 1975 tvingades den skadelidande för att få skadestånd bevisa dels att skadan orsakats av fel eller försummelse av vårdgivaren, dels att skadan var en direkt följd av felaktig behandling. Vid Patientskadenämnden bedöms att i 60@80 % av fallen som handläggs inom ramen för patientförsäkringen har läkare eller annan sjukvårdspersonal informerat eller hjälpt patienten att vända sig till patientförsäkringen.

Före 1975 fick ca 100 personer per år någon form av ersättning för sin skada. Nu får ca 4 500 personer per år ersättning.

När patientskadelagen infördes förbättrades situationen väsentligt för patienter som skadats i vården. Jag ser för närvarande inte något behov av ytterligare åtgärder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.