Parlamentsvalen i Somaliland

Skriftlig fråga 2005/06:505 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-30
Anmäld
2005-11-30
Besvarad
2005-12-07
Svar anmält
2005-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 november

Fråga 2005/06:505 av Birgitta Ohlsson (fp) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Parlamentsvalen i Somaliland

År 1991 utropades det tidigare Somaliland i norra delen av Somalia som självständigt. Landet åberopar en gammal kolonial gräns från den brittiska kolonin Brittiska Somaliland. Somaliland är välordnat jämfört med Somalia.

Sedan 1996 har det varit fred. Trots inget direkt finansiellt bistånd från omvärlden, då landet inte blivit erkänt som en självständig stat, är Somaliland välutvecklat.

Flera demokratiska val både på president- och kommunalnivå har hållits övervakade av internationella valobservatörer och samtliga bedöms i internationella rapporter ha genomförts på ett tillfredsställande sätt utifrån landets förutsättningar. Även en folkomröstning om självständighet har hållits som med klar majoritet visade att folket vill bli oberoende från resten av Somalia. Nu under hösten har parlamentsval hållits vilket granskats av oberoende valobservatörer, däribland parlamentariker från Norden. Amerikanska utrikesdepartementet med flera andra nationer har i pressmeddelanden berömt den demokratiska utvecklingen i landet och gratulerat till väl genomförda val.

Vad har utrikesministern gjort för att stödja den demokratiska utvecklingen i Somaliland och vad avser utrikesministern att göra i fortsättningen för att uppmärksamma och främja demokratin i Somaliland internationellt såväl som inom EU och FN?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:505 besvarad av

den 6 december

Svar på fråga 2005/06:505, 510 om parlamentsvalen i Somaliland och 510 om bistånd till Somaliland

Utrikesminister Laila Freivalds

Birgitta Ohlsson har frågat mig vad jag avser att göra för att stödja den demokratiska utvecklingen i Somaliland och vad jag avser att göra i fortsättningen för att uppmärksamma och främja demokratin i Somaliland internationellt såväl som inom EU och FN. Birgitta Ohlsson har frågat statsrådet Carin Jämtin vilka insatser hon avser att initiera för att stödja den goda demokratiska utvecklingen i Somaliland. Frågan har överlämnats till mig.

Jag vill, som i tidigare frågesvar, framhålla att Somaliland utgör en del av Somalia, som föll sönder under inbördes strider i början av 1990-talet.

Sedan 2002 pågår en freds- och försoningskonferens om Somalia inom ramen för den subregionala organisationen IGAD.

Det som inger förhoppningar, i förhållande till tidigare fredsprocesser, är att de allra flesta somaliska parterna nu deltar i processen. Företrädare för Somalilands myndigheter har däremot valt att inte delta. Trots att representanter för myndigheter i Somaliland för närvarande inte deltar i processen, kan förhandlingarna få stor betydelse för Somalias olika delar eftersom en central fråga är graden av självstyre för olika regionala administrationer.

Som svar på Birgitta Ohlssons direkta fråga vill jag säga att det stöd Sverige ger, genom EU och på andra sätt, går till många olika områden och även till att stärka kapaciteten hos myndigheter och institutioner ibland annat Somaliland. Principerna för deltagande och demokratisk utveckling med en stark tonvikt på förbättring av mänskliga rättigheter genomsyrar all planering av framtida stöd till Somalia. Sverige stöder därutöver Liv- och Fred-Institutet och War-Torn Societies i deras arbete med demokratifrågor i Somalia.

Den gemensamma EU-linjen angående Somalia har formulerats genom rådets slutsatser antagna under november 2004. EU:s mål härvidlag är att fred och stabilitet uppnås i hela landet. EU har även i andra sammanhang framhållit att ”de områden som uppnått fred och stabilitet inte får hotas” och förordat dialog mellan övergångsregeringen och de facto myndigheterna i Somaliland. Sverige ställer sig bakom dessa slutsatser och detta uttalade mål för EU-politiken. Det är nu viktigt att det internationella samfundet och Sverige inte föregriper utgången av nu pågående förhandlingar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.