parlamentarisk utredning om socialförsäkringar

Skriftlig fråga 2004/05:965 av Sidén, Anita (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-02-15
Anmäld
2005-02-15
Besvarad
2005-02-23
Svar anmält
2005-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 februari

Fråga 2004/05:965

av Anita Sidén (m) till statsminister Göran Persson om parlamentarisk utredning om socialförsäkringar

I regeringsformens 1 § står det att "all offentlig makt utgår från folket". Längre fram kan man läsa att riksdagen är folkets främsta företrädare och regeringen är ansvarig inför den. Den grundläggande principen är att regeringen ska lyssna till och verkställa de beslut som riksdagen fattar.

Trots det händer det att regeringen väljer att ignorera riksdagsbeslut, ibland genom att lägga dem i en skrivbordslåda för att glömma bort dem, i andra fall genom ett öppet trots emot riksdagens majoritet. Ett uppenbart exempel på trots är socialministerns uttalande i Sveriges Radio, där hon rakt ut säger att hon inte kommer att tillsätta den parlamentariska utredning om socialförsäkringar som riksdagen begärt. Två månader har gått sedan socialministerns demokratiska övertramp och fortfarande händer inget från hennes eller regeringens sida.

Regeringen har ett kollektivt ansvar och i slutändan är det regeringschefen som ansvarar för att riksdagens beslut verkställs.

Vilka åtgärder avser statsministern att vidta för att regeringen ska genomföra riksdagens beslut om en parlamentarisk utredning om framtiden för socialförsäkringarna?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:965 besvarad av

den 23 februari

Svar på fråga 2004/05:965 om parlamentarisk utredning om socialförsäkringar

Socialminister Berit Andnor

Anita Sidén har frågat vilka åtgärder statsministern avser att vidta för att genomföra riksdagens beslut om en parlamentarisk utredning om framtiden för socialförsäkringarna. Eftersom frågan ligger inom socialministerns ansvarsområde så har statministern överlämnat frågan till mig.

En översyn av socialförsäkringarna bör enligt regeringen syfta till att skapa en stabil försäkring som kan fungera bra under lång tid. Det är därför väsentligt att en reformerad försäkring skapas med bredast möjliga politiska förankring och därmed blir politiskt stabil även vid ändrade politiska majoriteter. Pensionsreformen kan i detta sammanhang tjäna som förebild. Regeringen anser det därför vara självklart att förslag och ställningstagande om en ny försäkring tas fram i en parlamentarisk kommitté och har därvid samma uppfattning som den som har uttryckts av riksdagen.

Åtagandet om en översyn är dock mycket omfattande och frågorna är komplexa. Det krävs därför ett mycket omfattande bakgrundsmaterial innan man kan börja närma sig lösningar och förslag. Regeringens bedömning är att detta arbete är mest lämpligt att hantera för en särskild utredare men med ett tydligt uppdrag att bjuda in alla till deltagande, det vill säga förutom de politiska partierna även organisationer och andra intressenter. Det innebär att det, till skillnad mot vad som är vanligt med utredningar, kommer att finnas stora möjligheter för till exempel de politiska partierna att bidra med synpunkter, debattinlägg, uppslag till sammanställningar eller analyser eller på annat sätt påverka arbetet i riktning mot ett mer komplett underlag.

Utredarens uppgift är att ta fram underlag men däremot inte att lämna färdiga förslag. Med detta underlag som bas bör det sedan finnas förutsättningar för att tillsätta en parlamentarisk kommitté med uppdrag att ta fram förslag till hur framtidens socialförsäkringar ska utformas.

Jag delar således Anita Sidéns syn på att detta är en fråga för en parlamentarisk utredning. I avvaktan på en sådan kommer en särskild utredare i bred samverkan att bereda vägen för den kommande parlamentariska utredningen. Min förhoppning är också att deltagandet i denna utredning blir brett.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.