Parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Skriftlig fråga 2010/11:48 av Hoff, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-11-09
Anmäld
2010-11-10
Besvarad
2010-11-17
Svar anmält
2010-11-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 november

Fråga

2010/11:48 Parkeringstillstånd för rörelsehindrade

av Hans Hoff (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Reglerna om parkeringstillstånd för rörelsehindrade finns i 13 kap. 8 § trafikförordningen. Transportstyrelsen är den myndighet som tar fram föreskrifter på området. Enligt de uppgifter jag fått från handikapporganisationer som DHR Halland, och även kunnat läsa om i medierna, ska Transportstyrelsen i sina senaste föreskrifter framför allt ha gjort det svårare för dem som inte själva kör bilen, och som alltså endast är passagerare, att få parkeringstillstånd.

Enligt Transportstyrelsens direktiv ska passagerare ha ett så omfattande tillsynsbehov att passageraren inte ensam kan invänta föraren medan denne parkerar fordonet. Det talas om att passageraren ska vara värnlös. Detta tolkas av handläggarna i kommunerna som att endast människor som är i permanent behov av hjälp ska beviljas ett parkeringstillstånd. Därmed erhåller inte de som ibland får exempelvis svåra spasmer, eller ibland får epileptiska anfall, något tillstånd. De är så att säga inte värnlösa hela tiden, även om de löper en stor risk att bli det medan föraren parkerar bilen.

Det finns även fall där handikappade förare inte fått tillstånd med motiveringen att de kan gå kortare sträckor med exempelvis kryckor. Dessa avslag har naturligtvis inte tagit hänsyn till att en som går med kryckor svårligen kan bära några kassar samtidigt.

Med anledning av detta vill jag fråga om statsrådet tänker ta något initiativ till att se över de lagar och förordningar som reglerar parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

Svar på skriftlig fråga 2010/11:48 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 17 november

Svar på fråga

2010/11:48 Parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Hans Hoff har frågat mig om jag tänker ta något initiativ till att se över de lagar och förordningar som reglerar parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

Syftet med ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade är att ge personer med betydande förflyttningssvårigheter möjlighet, att komma nära sin slutdestination, för att på så sätt underlätta förflyttningen. Parkeringstillståndet är ett undantag från ordinarie parkeringsregler och bör betraktas som just det – ett undantag från några av trafikreglerna om parkering. Antalet parkeringsplatser för rörelsehindrade är begränsat varför det är av största vikt att de som har störst behov av dessa platser ges möjlighet att parkera sitt fordon där.

Enligt trafikförordningen får ett tillstånd endast utfärdas till en rörelsehindrad som har ett varaktigt funktionshinder, som innebär att han eller hon har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller till andra rörelsehindrade som regelbundet behöver förarens hjälp utanför fordonet. I Transportstyrelsens allmänna råd görs bedömningen att väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand bör grundas på förmågan att förflytta sig till fots med eventuella hjälpmedel, samt att bedömningen av regelbundet behov av förarens hjälp utanför fordonet bör bedömas utifrån sökandes förmåga att ensam invänta föraren vid målpunkten.

Transportstyrelsen, tidigare Vägverket, har under många år haft en likvärdig bedömning av dessa ärenden. I bedömningen har förmågan att förflytta sig till fots alltid har varit central. Sveriges kommuner har de senaste åren börjat anpassa sina bedömningar till Transportstyrelsens avgöranden, vilket leder till att vissa kommuner nu skärper sina bedömningar. Detta kan dess värre felaktigt upplevas som att reglerna kring parkeringstillstånd för rörelsehindrade är skärpta. Så är således inte fallet.

Mot denna bakgrund anser jag inte att det finns skäl till att se över de lagar och förordningar som reglerar parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.