parkeringsböter för utländska bilister

Skriftlig fråga 2001/02:1486 av René, Inger (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-08-08
Besvarad
2002-08-14
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 augusti

Fråga 2001/02:1486

av Inger René (m) till justitieminister Thomas Bodström om parkeringsböter för utländska bilister

Med dagens lagstiftning är det inte möjligt att driva in parkeringsböter från en person som inte är svensk medborgare. Detta förorsakar ordningsproblem särskilt i gränsområden med mycket bilar från ett grannland och dessutom blir effekten ett inte oväsentligt inkomstbortfall för kommunen.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att parkeringsböter ska kunna drivas in också från utländska medborgare?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1486 besvarad av

den 14 augusti

Svar på fråga 2001/02:1486 om parkeringsböter för utländska bilister

Justitieminister Thomas Bodström

Inger René har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att parkeringsböter ska kunna drivas in också från utländska medborgare.

Överträdelser av parkeringsbestämmelser beivras numera huvudsakligen genom felparkeringsavgift enligt lagen (1976:206) om felparkeringsavgift.

Några rättsliga hinder mot att driva in felparkeringsavgifter från utländska medborgare som är bosatta i Sverige finns givetvis inte. Det kan däremot vara förenat med svårigheter att driva in parkeringsavgifter från fordonsägare som är bosatta i utlandet, exempelvis utlänningar som påförts felparkeringsavgift under en semesterresa i Sverige.

Mot bl.a. denna bakgrund tillsatte regeringen i juni 2001 en särskild utredare med uppgift att överväga behovet av att ändra det svenska regelverket för att i större utsträckning än i dag förmå utländska förare @ och i förekommande fall utländska fordonsägare @ att betala böter och avgifter som har ålagts för förseelser mot trafiklagstiftningen. Uppdraget ska redovisas senast den 1 september i år. Det är ännu för tidigt att säga vilka konkreta åtgärder som utredningens arbete kan komma att leda fram till.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.