pälsfarmning

Skriftlig fråga 2000/01:219 av Lindvall, Gudrun (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-11-14
Anmäld
2000-11-21
Besvarad
2000-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 november

Fråga 2000/01:219

av Gudrun Lindvall (mp) till jordbruksminister Margareta Winberg om pälsfarmning

I det brittiska parlamentet har nu House of Lords, det brittiska överhuset, slutgiltigt bifallit regeringens förslag om att införa ett förbud mot pälsfarmning. Endast formella stadier i beslutsprocessen återstår nu. Det innebär att det i Storbritannien från år 2003 med största sannolikhet blir förbjudet att föda upp mink eller andra djur på farmar där uppfödningen har pälsproduktion som huvudsakligt eller enda syfte.

Minken är naturligt ett mycket aktivt djur, som delvis lever sitt liv i vatten. I vilt tillstånd rör sig minken över stora områden. Vid pälsfarmning ges djuren inga möjligheter till naturligt beteende.

Miljöpartiet anser att det är mycket positivt att Storbritannien nu tagit steget fullt ut och beslutat införa ett förbud mot denna ifrågasatta och plågsamma verksamhet. I Sverige dödas en miljon minkar och tusentals rävar varje år, för sina pälsars skull. Vi ser ingen som helst anledning att Sverige skulle vara sämre än Storbritannien i en sådan viktig djurskyddsfråga.

När bedömer jordbruksministern att det kan bli aktuellt att införa ett förbud i Sverige, liknande det som ska införas i Storbritannien?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:219 besvarad av

den 29 november

Svar på fråga 2000/01:219 om pälsfarmning

Jordbruksminister Margareta Winberg

Gudrun Lindvall har frågat mig när jag bedömer att det kan bli aktuellt att införa ett förbud mot pälsfarmning i Sverige, liknande det som ska införas i Storbritannien.

Den 1 december 1999 besvarade jag en fråga från Gudrun Lindvall om förbud mot pälsfarmning. Jag angav i denna att eftersom det vid olika tillfällen ifrågasatts om hållandet av minkar motsvarar djurskyddslagens krav, hade jag för avsikt att ge Statens jordbruksverk ett uppdrag om hållande av mink för pälsproduktion. Regeringen fattade den 16 december samma år beslut om ett sådant uppdrag. Enligt beslutet ska Jordbruksverket utvärdera tillgängliga forskningsresultat beträffande minkar, se över befintligt regelverk och om möjligt föreslå förbättringar i minkhållningen.

Chinchilla är ett djur som vid sidan av att vara sällskapsdjur även föds upp för produktion av päls. I syfte att säkerställa att hållandet av chinchilla sker i enlighet med djurskyddslagens krav har regeringen även gett Jordbruksverket i uppdrag att kartlägga förekomsten av chinchillafarmer och bedöma behovet av detaljföreskrifter på området. Uppdraget ska redovisas senast den 30 november 2000.

Frågan om hållande av djur för pälsproduktion diskuterades på initiativ från Finland vid jordbruksministerrådet den 17@18 juli 2000. Bakgrunden var det förbud mot hållande av pälsdjur som förbereddes i Storbritannien. Det förestående förbudet baseras inte på djurskyddsskäl utan införs av allmänetiska skäl (public morality). Kommissionens vetenskapliga veterinärkommitté arbetar för närvarande med en rapport om pälsdjurhållning.

Vid ministerrådet bad Finland övriga medlemsstater att avvakta resultatet av kommissionens arbete och att tills vidare avstå från att införa nationella regler. Min inställning, som jag även framförde på ministerrådsmötet, är att det inte finns något hinder för en enskild medlemsstat att besluta om avveckling av sin pälsdjursproduktion. Jag anser vidare att all reglering av djurhållning ska grunda sig på vetenskapliga rön och på beprövad erfarenhet och att även etiska aspekter ska beaktas.

Jordbruksverkets uppdrag om hållande av mink för pälsproduktion ska redovisas senast den 1 september 2001. Frågan om pälsdjurhållning är viktig. Som bekant måste all hållning av räv för pälsproduktion ha anpassats till djurskyddsförordningens (1988:539) krav vilka innebär att rävar bara får hållas på ett sådant sätt att deras behov av att vara tillsammans med andra rävar, röra sig, gräva och ägna sig åt annan sysselsättning kan tillgodoses. Hittills har inga sådana system godkänts av Jordbruksverket. Jag gör den bedömningen att pälsdjursnäringen svårligen kommer att klara de högt ställda kraven. Därför kommer sannolikt rävuppfödningen i Sverige att upphöra ifrån årsskiftet. Självfallet ska även minkar hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det ger dem möjlighet att bete sig naturligt. Jag avvaktar därför med stort intresse Jordbruksverkets rapport.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.