palestinsk skändning av judiska synagogor

Skriftlig fråga 2000/01:296 av Skånberg, Tuve (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-11-24
Anmäld
2000-11-28
Besvarad
2000-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 november

Fråga 2000/01:296

av Tuve Skånberg (kd) till utrikesminister Anna Lindh om palestinsk skändning av judiska synagogor

Sedan El Aksa-intifadans inledning har palestinierna drivit bort judar, skändat och bränt bl.a. synagogan vid Josefs grav i Nablus och Shalom Al Yisraelsynagogan i Jeriko. Den 9 november rapporteras nu också att judarna drivits bort från Rakels grav strax norr om Betlehem, en av judendomens heligaste platser. På natten samma dag kunde dock en grupp rabbiner ta sig fram för att en kortare stund få bedja vid platsen. Graven planeras enligt medieuppgift att göras om till Belal ibn Rabakhmoskén.

I interrimsöverenskommelsen från september 1995 mellan Israel och den palestinska myndigheten garanteras judar fritt tillträde till 16 judiska heliga platser som står under palestinsk kontroll.

Ämnar utrikesministern påtala även detta religiösa övergrepp för den palestinska myndigheten?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:296 besvarad av

den 6 december

Svar på fråga 2000/01:296 om palestinsk skändning av judiska synagogor

Utrikesminister Anna Lindh

Tuve Skånberg har frågat om jag ämnar påtala för den palestinska myndigheten att judiska synagogor skändats och judar inte får tillträde till sina helgedomar på de palestinska områdena.

Vi har varit i kontakt med vårt generalkonsulat i Jerusalem och vår ambassad i Tel Aviv som förmedlat följande beskrivningar av läget vid de heliga platserna, inklusive dem som Tuve Skånberg nämner i sin fråga.

Josefs grav i Nablus förstördes till vissa delar av en palestinsk folkmassa den 5@6 oktober 2000. Som jag sade i mitt svar på en liknande fråga den 25 oktober ställde sig Sverige helt bakom det EU-ordförandeskapsuttalande som gjordes den 7 oktober och som fördömde händelserna vid graven och uppmanade alla parter att respektera alla heliga platser, oavsett religion. Den palestinska myndigheten fördömde i ett officiellt uttalande den 8 oktober de handlingar som ledde till att graven förstördes. Sedan dess har graven reparerats på order från president Arafat och är nu återställd. Graven vaktas av palestinierna och israelisk militär finns i närheten. Israeliska utrikesministeriet uppger att enligt deras uppgifter betraktar palestinierna denna helgedom som en moské. Eftersom Israel inte har säkerhetskontroll avråds eller förhindras judar från att besöka graven under nuvarande kris av israelisk militär.

Mosaiksynagogan i Jericho blev utsatt för ett attentat med brandbomber för en tid sedan, men de få skadorna har reparerats av den palestinska myndigheten och synagogan är nu intakt. Den unika mosaiken uppges aldrig ha skadats. Helgedomen vaktas av palestinsk polis i enlighet med interimsöverenskommelsen från 1995 mellan Israel och PLO. Inga nya incidenter är kända under de senaste veckorna men judar kan av säkerhetsskäl inte besöka helgedomen för närvarande.

Rakels grav i Betlehem är helt och hållet intakt. Den ligger i ett område där israelerna har säkerhetsansvaret. Sedan israelerna lämnade Betlehem hösten 1995 vaktas graven av israelisk militär. Av säkerhetsskäl förhindrar israelisk militär judar från tillträde. Uppgiften att den skulle göras om till moské är okänd och kanske mindre trolig eftersom israelerna har säkerhetsansvaret i området.

Det är självklart alltid djupt beklagligt när utövare av en religion inte har möjlighet att besöka sina helgedomar. När det gäller de judiska helgedomarna på de palestinska områdena tycks detta i dagsläget dock främst bero på säkerhetsläget såsom det bedöms av såväl palestinska som israeliska myndigheter. Själva grundprincipen om fri tillgång till helgedomar för alla religioners utövare och respekten för helgedomarnas okränkbarhet förefaller inte ifrågasättas av parterna.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.