Palestina och terrorlöner

Skriftlig fråga 2019/20:917 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-06
Överlämnad
2020-02-07
Anmäld
2020-02-11
Svarsdatum
2020-02-12
Besvarad
2020-02-12
Sista svarsdatum
2020-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Tidningen Världen idag rapporterade nyligen om ett möte mellan utrikesministern och Vänskapsförbundet Sverige–Israel, där man bland annat diskuterade de så kallade terrorlöner som betalas ut till palestinier som mördat israeler eller till deras familjer. Enligt företrädare för Vänskapsförbundet Sverige–Israel ska utrikesministern ha likställt de så kallade terrorlönerna med en form av socialbidrag.

Det är i sig en ytterst anmärkningsvärd och respektlös liknelse.

Enligt president Mahmoud Abbas – som är inne på sitt 15:e år av en mandatperiod på 4 år – avser inte de palestinska myndigheterna att sluta betala ut pengar genom sin så kallade Palestinian Authority Martyrs Fund, från vilken de så kallade terrorlönerna betalas ut. Under 2018 uppgick siffran till 158 miljoner dollar. Det har också rapporterats att palestinska myndigheter kräver att Europeiska unionen ska återta sitt villkor att det palestinska styret måste ta avstånd från terrorgrupper för att fortsätta erhålla bistånd.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

På vilket sätt agerar ministern och regeringen för att de palestinska myndigheterna ska ta avstånd från terrorism och våldshandlingar mot den israeliska civilbefolkningen och kan ministern med säkerhet säga att inte Sverige bidragit till de så kallade terrorlönerna?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:917 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)




Svar på frågorna 2019/20:890 av Björn Söder (SD) Terroristlöner, 2019/20:917 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) Palestina och terrorlöner och 2019/20:930 av Magdalena Schröder (M) Budgetstöd till palestinska myndigheten

Björn Söder har frågat mig om jag menar att ”pengar som betalas ut till terrorister, eller deras familjer, för att de mördat israeler är en form av socialbidrag” och huruvida regeringen kommer att ”fortsätta betala svenska skattemedel i bistånd som möjliggör att den palestinska myndigheten kan fortsätta finansiera terrorister och deras familjer”. Elisabeth Björnsdotter Rahm undrar på vilket sätt regeringen och jag agerar för att de palestinska myndigheterna ska ta avstånd från terrorism och våldshandlingar mot den israeliska civilbefolkningen och om jag med säkerhet kan säga att Sverige inte

bidragit till ”de så kallade terrorlönerna”. Slutligen har Magdalena Schröder frågat mig varför jag i intervju påstått att Sverige inte har något budgetstöd till palestinska myndigheten.

Frågor på detta tema har flera gånger tidigare ställts i riksdagen till den nuvarande och tidigare regeringar och svaret fortsätter att vara detsamma: svenska biståndsmedel går inte till terrorism. Premisserna för Björn Söders frågor är dessutom felaktiga. Med undantag för ett kompetenshöjande samarbete med miljömyndigheten inom bland annat klimatfrågor ger Sverige inget bistånd till palestinska myndigheter. Det svenska Palestinabiståndet går framförallt till stärkandet av demokrati, mänskliga rättigheter, rättsstatens principer och jämställdhet. Sveriges engagemang är, utöver de generella målen för biståndet, ämnat att bidra till att främja fred och motverka våld i alla dess former. Regeringen är också tydlig i dialogen med företrädare för Palestina om vikten av att ta avstånd från våld och hatpropaganda. Regeringen fördömer givetvis terrorism och står upp för israelers och palestiniers legitima säkerhetsbehov.

Frågan om fängslade palestinier berör stora delar av det palestinska samhället och är nära kopplad till den kraftigt polariserade konflikten. PLO, som tog avstånd från terrorism 1988, anger att man betalar ut pengar till fängslade och skadade palestinier samt till döda och fängslades familjemedlemmar med utgångspunkten att dessa inte ska överges. I många fall handlar det om överlevnad i ett samhälle där få skyddsnät finns. Sverige ger inget budgetstöd till Palestina och bidrar alltså inte till dessa utbetalningar.

Stockholm den 12 februari 2020

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.