Palestina och Osloavtalet

Skriftlig fråga 1997/98:212 av Skånberg, Tuve (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-12-01
Anmäld
1997-12-08
Besvarad
1997-12-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:212 av Tuve Skånberg (kd) till utrikesministern om Palestina och Osloavtalet

I ett anförande vid Uppsala universitet onsdagen den 19 november sade utrikesministern att den israeliske premiärministern Netanyahu obstruerar fredsprocessen bl.a. genom en bosättningspolitik som strider mot folkrätten. I Osloavtalet har båda parterna i fredsprocessen förbundit sig att inte föregripa en varaktig lösning på frågan om Jerusalem genom ensidiga åtgärder. Bosättningspolitiken har mot den bakgrunden setts som ett brott mot avtalen. Detta anförs som skäl till att den svenska regeringen verkar "för projekt som stöder den palestinska närvaron i Jerusalem". Bl.a. citeras den politiska institutionen Orient House. En ökad palestinsk närvaro i Jerusalem föregriper dock en varaktig lösning beträffande Jerusalem. Projekt som stöder en sådan utveckling går därför emot Osloavtalets anda. Dessutom har de palestinska myndigheterna i Osloavtalet förbundit sig att inte förlägga någon politisk verksamhet i Jerusalem, varför även institutionen Orient House strider mot Osloavtalet.

Med anledning av det anförda vill jag fråga utrikesministern:

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att förmå även den palestinska myndigheten att respektera Osloavtalet?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:212 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:212 om Palestina och Osloavtalet
    Utrikesminister Lena Hjelm-Wallén

Tuve Skånberg har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att förmå även den palestinska myndigheten att respektera Osloavtalet.

Jag noterar att Tuve Skånberg i sin frågerubrik använder den statsrättsliga benämningen Palestina. Parternas förhandlingar har dock tyvärr ännu inte lett till att ett självständigt Palestina upprättats. Låt oss hoppas att så blir fallet.

Frågan i övrigt handlar om Jerusalem och palestinska institutioner i Jerusalem. Tuve Skånberg synes leva i föreställningen att den israeliska och palestinska närvaron i Jerusalem i dag är jämställd. Fakta är dock att den östra delen av staden ockuperades av Israel i juni 1967, varefter Israel den 28 juni 1967 utvidgade stadsgränsen österut. Detta utvidgade östra Jerusalem annekterades 1980 av Israel - trots omvärldens protester. Världssamfundet har motsatt sig Israels ockupation av östra Jerusalem i ett flertal säkerhetsrådsresolutioner bl.a. åren 1968, 1969, 1971 och 1980.

Sverige, men även Europeiska unionen och andra medlemsländer i unionen, stöder projekt som verkar för en fortsatt palestinsk närvaro i östra Jerusalem. Orient House, som Tuve Skånberg nämner, tillhör inte den palestinska myndigheten.

Palestinska institutioner i östra Jerusalem fanns långt före den israeliska ockupationen, långt innan parterna inledde sina förhandlingar och långt innan den palestinska myndigheten upprättades. Jag vill här referera till ett brev av den 11 oktober 1993 från den dåvarande israeliske utrikesministern Shimon Peres till sin norske kollega Johan Jörgen Holst. I brevet framhålls att palestinska institutioner i östra Jerusalem skall bevaras och att alla dessa institutioner utför viktiga uppgifter för den palestinska befolkningen.

Den svenska regeringen stöder palestinska institutioner som finns i Jerusalem och som riskerar att trängas undan på grund av olika folkrättsstridiga åtgärder som den israeliska regeringen vidtar i syfte att föregripa en förhandlingslösning. Det rör sig om bosättningar eller indragna rättigheter för palestinier att bo i eller besöka staden. Tuve Skånberg förbigår konsekvenserna av denna etniska undanträngning av tusentals palestinier. Flera svenska enskilda organisationer samarbetar sedan länge i projekt med palestinska institutioner i östra Jerusalem. Ett av dessa projekt är barn- och ungdomscentret Bourj al-Laqlaq i Jerusalems gamla stad. Denna verksamhet har under flera år stötts av Svenska Kyrkans Mission. I augusti 1996 revs centret av den israeliska ockupationsmakten. Ingen protest hördes från Tuve Skånberg mot detta övergrepp.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.