Påföljdssystemet

Skriftlig fråga 2006/07:38 av Eberstein, Susanne (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-10-19
Anmäld
2006-10-19
Besvarad
2006-10-25
Svar anmält
2006-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 oktober

Fråga

2006/07:38 Påföljdssystemet

av Susanne Eberstein (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

I regeringsförklaringen från den 6 oktober 2006 anges att påföljdssystemet ska reformeras i syfte att öka rättssäkerheten och stärka rättstryggheten för allmänheten. Jag citerar: ”Vid grova brott och återfall ska straffen i större utsträckning ligga i den övre delen av straffskalan, medan det ter sig naturligt att straffen vid mildrande omständigheter ligger i den nedre.”

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet följande:

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att ”straffen i större utsträckning ska ligga i den övre delen av straffskalan”?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:38 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 25 oktober

Svar på fråga

2006/07:38 Påföljdssystemet

Justitieminister Beatrice Ask

Susanne Eberstein har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att ”straffen i större utsträckning ska ligga i den övre delen av straffskalan”.

Regeringen har i regeringsförklaringen utlovat en reform av påföljdssystemet. En ambition är att tydligt markera att samhället ser allvarligt på brott, i synnerhet grova våldsbrott.

Detta arbete har redan inletts. För närvarande pågår en kartläggning av domstolarnas straffmätning och påföljdsval vid viss våldsbrottslighet. Kartläggningen kommer bland annat att visa domstolarnas val av påföljd och påföljdernas genomsnittliga längd eller storlek och närmare fördelning på straffskalan. Den kommer också att belysa bland annat på vilket sätt domstolarna beaktar återfall i brott. Resultatet av kartläggningen kommer att utgöra ett viktigt underlag för regeringens fortsatta överväganden i de berörda frågorna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.