Övervakning av kontanthanteringsföretagen

Skriftlig fråga 2012/13:3 av Persson, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-09-19
Anmäld
2012-09-19
Besvarad
2012-09-26
Svar anmält
2012-09-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 september

Fråga

2012/13:3 Övervakning av kontanthanteringsföretagen

av Peter Persson (S)

till statsrådet Peter Norman (M)

Panaxias konkurs och de stora belopp som är försvunna har visat på en katastrofal brist på övervakning i en länk av kontanthanteringssystemet.

Även här ser man hur en ansvarslös marknadsliberalisering öppnar nya möjligheter till finansiell och ekonomisk brottslighet. Bakgrunden är att staten genom Riksbanken släppt ifrån sig delar av sitt tidigare ansvar för kontanthanteringen. Under 2007 trädde den nya strukturen för kontanthantering i kraft fullt ut, och en marknad för handel av kontanter skapades. Riksbankens roll i denna kedja är enbart att tillhandahålla nya kontanter och att makulera sedlar och mynt som inte längre går att använda.

Kontanthanteringen sköts via en kedja av bolagsbildningar i vars ände de så kallade värdebolagen opererar. De sköter det operativa arbetet med att transportera och hantera kontanter i automater där allmänheten gör uttag och där företagare lämnar sina kassor. Loomis AB, G4S Cash Solutions och Panaxia AB var fram till Panaxias konkurs de tre största kontanthanterande värdebolagen i Sverige. Loomis och G4S ingår i internationella koncerner, medan Panaxia huvudsakligen har varit verksamt i Sverige men även har haft viss verksamhet i Danmark och Litauen. Allt ovanstående är väl beskrivet i Riksbankens rapport om kontanthanteringen från december 2011. Panaxias konkurs handlar om att värdebolaget utnyttjat tidsluckan mellan att företaget hämtat kontanter från handeln till att insättning elektroniskt registrerats på berörd handlares konto. En omfattande förskingring har pågått i flera år, eftersom ingen myndighet övervakat just denna del av kedjan.

Genom vilka initiativ avser statsrådet att säkerställa övervakning av hela kontanthanteringskedjan?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:3 besvarad av Statsrådet Peter Norman

den 26 september

Svar på fråga

2012/13:3 Övervakning av kontanthanteringsföretagen

Statsrådet Peter Norman

Peter Persson har frågat mig genom vilka initiativ jag avser att säkerställa övervakningen av hela kontanthanteringskedjan.

Kontanthanteringskedjan är komplex och består av flera led med ett flertal olika aktörer inblandade. Som exempel kan nämnas:

Riksbanken är en myndighet under Riksdagen som svarar för Sveriges försörjning av sedlar och mynt. Riksbanken etablerade 2006 det så kallade kontanthanteringsrådet som består av olika aktörer på kontanthanteringsområdet. Kontanthanteringsrådets syfte är att fungera som ett forum för att diskutera frågor kring exempelvis säkerhet på kontanthanteringsområdet.

Banker och andra kreditinstitut som står under Finansinspektionens tillsyn och vars reglering i huvudsak faller under Finansdepartementets ansvarsområde.

Bevakningsföretag som utför värdetransporter och vars reglering faller under Justitiedepartementets ansvarsområde. När det gäller bevakningsföretag är det länsstyrelserna som beslutar om auktorisation och som utövar tillsyn av bevakningsföretagen. Justitiedepartementet har även huvudansvaret för den straffrättsliga lagstiftningen samt för sådan lagstiftning som rör revisorer.

Grundläggande betaltjänster – bland annat kontantuttag och hantering av dagskassor – som faller under Näringsdepartementets ansvarsområde och där länsstyrelserna – som faller under Socialdepartementet – samt PTS har olika uppdrag.

De bolag som berörs i frågeställningen och som i dagarna varit föremål för massmedial uppmärksamhet är de så kallade värdetransportföretagen (i frågeställningen benämnda ”värdebolag”). Värdetransportföretagen har, som redan nämnts, tillstånd i egenskap av bevakningsföretag. Dessa bolag faller under Justitiedepartementets lagstiftningsområde och det är länsstyrelserna som utövar tillsynen över dem.

Det är således en lång kedja som måste samspela för att kontanthanteringen ska fungera i samhället. För att se vilka eventuella brister som finns i övervakningen av kontanthanteringskedjan och hur dessa ska kunna åtgärdas så måste det till en ingående analys som involverar ett stort antal aktörer, såväl offentliga som privata. Regeringen är givetvis öppen för en fortsatt dialog och ett samarbete i dessa frågor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.