Till innehåll på sidan

Översynsutredning av den illegala spritens omfattning och effekter

Skriftlig fråga 2011/12:370 av Åsling, Per (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-02-15
Anmäld
2012-02-15
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2012-02-27
Svar anmält
2012-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 februari

Fråga

2011/12:370 Översynsutredning av den illegala spritens omfattning och effekter

av Per Åsling (C)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Min fråga till ministern gäller den oklarhet som tycks omgärda frågan kring den illegala införseln av alkoholdrycker i landet. För några veckor sedan åtalades 86 personer i Sundsvall för inblandning i den stora smuggelhärva som beskrivits som det största tillslaget i Norrlandstullens historia. Åtalet är resultatet av ett framgångsrikt samarbete mellan tull, polis, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten. Nätverket har smugglat hundratusentals liter alkohol från norra Tyskland med destination Västernorrland. Enligt kammaråklagaren rör det sig om ett nätverk av personer som nu står inför rätta, och längst ut i kedjan av åtalade finns även vanligt folk som ville köpa billig alkohol bland annat ute på arbetsplatser. Systembolagets spritförsäljning fortsätter att minska och den illegala spritmarknaden sägs nu vara större än den registrerade spritmarknaden, den som ger oss skatteunderlag till att föra en verkningsfull folkhälsopolitik. I riksdagen är medvetenheten om smugglingsproblemet stor. Förra sommaren framkom att en klar majoritet av kammarens ledamöter ställer sig bakom att en utredning tillsätts för att skapa klarhet i spritsmugglingens omfattning och konsekvenser för svensk alkoholpolitik. Det är nu sju år sedan alkoholinförselutredningen påtalade smugglingens hot mot den svenska alkoholpolitiken. Verkligheten har fortsatt att förändras och det i en riktning mot vad ingen av oss ser som önskvärt.

Avser justitieministern att ta initiativ till en utredning inom ramen för justitiedepartementet som ett första viktigt steg för att få klarhet i frågan om den illegala alkoholinförselns omfattning och styrka?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:370 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 27 februari

Svar på fråga

2011/12:370 Översynsutredning av den illegala spritens omfattning och effekter

Finansminister Anders Borg

Per Åsling har frågat justitieministern om hon avser att ta initiativ till en utredning inom ramen för Justitiedepartementet som ett första viktigt steg för att få klarhet i frågan om den illegala alkoholinförselns omfattning och styrka.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Inledningsvis ska nämnas att regeringen ser allvarligt på illegal införsel av alkohol. Detta framgår också tydligt av de styrsignaler regeringen lämnar bland annat i Tullverkets regleringsbrev. Av regleringsbrevet framgår att myndigheten ska ge hög prioritet åt att bekämpa storskalig eller frekvent illegal införsel av alkohol och därigenom begränsa den organiserade och storskaliga brottsligheten samt bidra till att minska antalet kriminella nätverk som ägnar sig åt bland annat alkoholsmuggling. På detta sätt bidrar Tullverket till att minska tillgången på illegalt införd alkohol i Sverige.

Varje år redovisar Tullverket beslagsstatistik och en bedömning av hur myndigheten bidragit till att minska tillgången på illegalt införd alkohol. Mot bakgrund av de mål Tullverket har och de resultat myndigheten redovisar har jag inte för avsikt att tillsätta en utredning om den illegala alkoholinförselns omfattning och styrka.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.