översyn av underhållsstöd

Skriftlig fråga 1999/2000:472 av Lundberg, Inger (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-01-27
Anmäld
2000-02-01
Besvarad
2000-02-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 januari

Fråga 1999/2000:472

av Inger Lundberg (s) till statsrådet Ingela Thalén om översyn av underhållsstöd

Som framgick vid riksdagens behandling av vissa socialförsäkringsfrågor kommer det familjepolitiska stödet att utredas. En grupp som drabbats hårt, av marginaleffekter i nuvarande regelverk, är de underhållsskyldiga som har normala inkomster och flera barn.

En förälder, som är underhållsskyldig för tre eller flera barn, betalar efter de regler som beslutades under fjolåret 30 %, eller drygt 30 %, av sin bruttoinkomst över 6 000 kr per månad i underhållsstöd. Marginaleffekten för den enskilde blir därför extremt stor och hans eller hennes möjligheter att bygga upp en ny tillvaro eller ha ekonomiskt utrymme för någon guldkant i sitt umgänge med barnen starkt begränsat. Många drabbas också av stora skulder hos kronofogden. Risken att föräldern känner bitterhet och maktlöshet är stor.

Vi aktualiserade frågan från Örebrobänken i samband med den allmänna motionstiden. Motionen avslogs under hänvisning till en bredare översyn av familjepolitiken.

Jag vill därför fråga om statsrådet har för avsikt att innefatta underhållsstödet, och särskilt marginaleffekter för underhållsskyldiga flerbarnsföräldrar, i översynen av de familjepolitiska stöden?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:472 besvarad av

den 2 februari

Svar på fråga 1999/2000:472 om översyn av underhållsstöd

Statsrådet Ingela Thalén

Inger Lundberg har frågat mig om jag har för avsikt att innefatta underhållsstödet, och särskilt marginaleffekter för underhållsskyldiga flerbarnsföräldrar, i översynen av de familjepolitiska stöden.

Jag vill börja med att erinra om de resonemang som fördes i propositionen (1998/99:78) om förändrade regler för beräkning av återbetalningsskyldighet för underhållsstöd.

"Ett av statens mål för underhållsstödet är att det skall återbetalas av den bidragsskyldige så långt det är möjligt. Att föräldern så långt möjligt ska bidra till sina barns försörjning gäller sammanboende föräldrar och bör också gälla särlevande föräldrar. I vissa fall, t.ex. vid studier, arbetslöshet eller långvarig sjukdom, kan en förälder sakna ekonomiska möjligheter att fullfölja sitt betalningsansvar gentemot staten. Staten medger i sådana fall att en bidragsskyldig kan få en viss subvention.

Regeringen anser mot bakgrund av det förda resonemanget att metoden med procentberäkning av återbetalningsbelopp i första hand skall ses som en subvention på återbetalning av underhållsstödet för bidragsskyldiga med låg betalningsförmåga. Samtidigt kan procentberäkningen ses som en marginaleffekt. Denna kan dock betraktas som försvarbar i detta sammanhang. Det går inte att konstruera ett system som syftar till att även föräldrar med lägre inkomster skall ta ett större ekonomiskt ansvar för sina barn, utan att det uppstår vissa marginaleffekter."

Jag har för avsikt att inom kort tillsätta den översyn som Inger Lundberg hänvisar till. En särskild utredare ska analysera barnbidrag, underhållsstöd och bostadsbidrag till barnfamiljer och förutsättningslöst pröva möjligheterna och förutsättningarna för att inom ramen för den generella välfärdspolitiken förändra och modernisera stödsystemen. Systemen ska på ett effektivt sätt bidra till att skapa goda ekonomiska förutsättningar för barnfamiljerna och förstärka föräldrarnas förankring på arbetsmarknaden. En av de centrala uppgifterna kommer att vara att analysera träffsäkerhet och marginaleffekter och den effekt systemen har på arbetskraftsutbudet. Särskild vikt ska också läggas vid att analysera ensamföräldrarnas ekonomiska situation. Analysen ska avse både vårdnadshavare och bidragsskyldiga föräldrar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.