Till innehåll på sidan

Översyn av straffpåföljderna för 15-17-åringar i skärpande riktning

Skriftlig fråga 2020/21:411 av Ellen Juntti (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-10
Överlämnad
2020-11-11
Anmäld
2020-11-12
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Allt yngre personer begår allt grövre brott. Antalet anmälda våldsbrott där minst en person under 15 år registrerats som misstänkt har ökat med 35 procent mellan 2016 och 2019. År 2019 anmäldes totalt ca 37 400 brott där den misstänkte var i åldern 15–20 år, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Utvecklingen är mycket allvarlig och måste stoppas.

Antalet ungdomar som begår grova rån har ökat lavinartat de senaste åren. Rånen har blivit grövre med förnedringsinslag. Nyligen presenterade Stockholms stad den så kallade Stockholmsenkäten, en rapport om ungdomars levnadsvanor. Den visar bland annat att var femte pojke i årskurs 2 på gymnasiet i Skarpnäck har blivit rånad under de senaste tolv månaderna. Utöver detta visar undersökningen att drygt var femte pojke i årskurs 9 känt sig allvarligt hotad under det senaste året.

Detta påverkar en ung person på många plan och leder till rädsla för att gå till skolan, rädsla för att gå till träningar, svårigheter att sova och svårigheter att prestera bra i skolarbetet. Detta måste få ett slut.

Vi moderater vill ha en översyn av straffpåföljderna för 15–17-åringar samt förslag på skärpningar.

Med anledning av detta önskar jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att göra en översyn av straffpåföljderna för 15–17-åringar?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:411 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2020/21:411 av Ellen Juntti (M)
Översyn av straffpåföljderna för 15‒17-åringar i skärpande riktning

Ellen Juntti har frågat mig om jag avser att göra en översyn av straffpåföljderna för 15‒17-åringar.

När det gäller unga lagöverträdare är det angeläget att vi har trovärdiga påföljdsalternativ som möjliggör en tillräckligt ingripande reaktion vid allvarlig brottslighet och vid återfall. Idag finns brister i påföljdssystemet för unga i det avseendet. Det är mot den bakgrunden som regeringen inför den nya påföljden ungdomsövervakning, som träder i kraft den 1 januari nästa år. Påföljden kommer i första hand att komma i fråga för den som vid lagföringstillfället är under 18 år. Införandet av påföljden är en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten.

Den som döms till ungdomsövervakning ska som utgångspunkt få s.k. helghemarrest, dvs. ett förbud att lämna bostaden under helgkvällar och helgnätter. Förbudet ska övervakas med fotboja. Det är Kriminalvården som kommer att ansvara för verkställigheten. Ungdomsövervakning kommer att kunna väljas som påföljd vid bland annat allvarligare våldsbrott och rån, men också vid till exempel grova vapenbrott och narkotikabrott.

Det straffrättsliga regelverket måste vara effektivt och återspegla allvaret i brottsligheten. I fråga om rån kan det, som Ellen Juntti är inne på, konstateras att antalet anmälda personrån mot barn har ökat kraftigt under senare år. Polismyndighetens bild är vidare att rånen vanligtvis begås med hot om våld eller repressalier och att det finns exempel på fall med förnedringsinslag. Enligt regeringen kan det bl.a. mot den bakgrunden ifrågasättas om den nuvarande straffskalan för rån, särskilt minimistraffet för brottet, återspeglar brottets allvar. En utredare har mot den bakgrunden i uppdrag att bl.a. överväga och vid behov lämna förslag om ett höjt minimistraff för rån. Uppdraget ska redovisas senast den 11 juni 2021.

Stockholm den 18 november 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.