Till innehåll på sidan

Översyn av preskriptionstiden för betalningskrav för elleveranser

Skriftlig fråga 2008/09:634 av Axelsson, Christina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-18
Anmäld
2009-02-18
Besvarad
2009-02-25
Svar anmält
2009-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 februari

Fråga

2008/09:634 Översyn av preskriptionstiden för betalningskrav för elleveranser

av Christina Axelsson (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

EU-kommissionen har bestämt sig för att göra en granskning av villkoren på den avreglerade el- och gasmarknaden. Anledningen är resultatet av den undersökning som presenterades alldeles nyss där mindre än 60 procent av konsumenterna har påpekat att de är nöjda med sina energileverantörer. Missnöjet jäser också bland de svenska elkunderna.

Tidigare i år hade jag en interpellationsdebatt med näringsministern rörande lagstiftningen om faktureringen diskriminerar företagare. Ett exempel är ett elbolag som efterdebiterade ca 1 000 företagare på sina elräkningar med flera tusen kronor för en förbrukning som går tre år bakåt i tiden, medan enskilda konsumenter som omfattas av bolagets kundgaranti endast behöver betala förbrukning baserat på ett år tillbaka i tiden. Näringsministern sade i sitt avslutande inlägg att det ”på en väl fungerande elmarknad inte är okej att vi har företag som inte förmår att mäta ordentligt”. Ministern ansåg då inte att det fanns någon anledning att ändra lagen om preskriptionstiden när det gäller företagare.

Min fråga till näringsministern nu är därför:

På vilket sätt kommer ministern att följa den utredning som EU-kommissionen nu har beslutat genomföra och kommer hon att ta några initiativ till att se över lagstiftningen om preskriptionstiden?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:634 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 25 februari

Svar på fråga

2008/09:634 Översyn av preskriptionstiden för betalningskrav för elleveranser

Näringsminister Maud Olofsson

Christina Axelsson har frågat mig på vilket sätt jag kommer att följa den utredning som EU-kommissionen har beslutat genomföra av villkoren på de avreglerade el- och gasmarknaderna. Christina Axelsson har med hänvisning till detta arbete på nytt frågat mig om jag kommer att ta några initiativ till att se över lagstiftningen om preskriptionstiden.

Vi har i en interpellationsdebatt tidigare i år diskuterat lagstiftningen om faktureringen diskriminerar små företagare. Jag delar Christina Axelssons uppfattning att det är bekymmersamt att kunder drabbas av stora efterdebiteringar för sin elförbrukning.

När det gäller preskriptionstid inom mitt ansvarsområde är min inställning fortsatt att elfordringar bör ha samma preskriptionstider som fordringar i allmänhet.

Jag har inte haft anledning att ompröva denna bedömning. Regeringens arbete är inriktat på att lösa grundproblemet med eftersläpande elfakturor. Jag vill betona att problemet med efterdebitering inte bottnar i att en kunds elpris ändrar sig över tiden – om inte kunden har sådant avtal – eller i att elbolag räknar fel. Efterdebiteringar uppstår när den faktiska förbrukningen blir en annan än den preliminära förbrukningen som elleverantören på förhand beräknat. Efterdebitering behöver därför alltjämt kunna tillåtas. Bolagen måste ändå ta sitt ansvar för att mäta förbrukningen i rimlig tid. Jag anser därför att vi ska ställa höga krav på elbranschen. Grundläggande informationsbehov ska regleras, som till exempel kundens rätt till jämförpriser, förbrukningsuppgifter och information till grund för byte av elhandelsföretag. Detta är viktigt för att kunderna ska kunna agera på elmarknaden.

Inom EU förs samma resonemang. Stärkt konsumentskydd och kontinuerlig mätning – förutsatt att det är kostnadseffektivt eller ekonomiskt försvarbart – utgör också en central del i de lagstiftningsförslag som EU-kommissionen lagt fram för att fullborda den inre marknaden för el och gas. Den svenska regeringen stöder förslagen och deltar aktivt i förhandlingarna för att lagstiftningsförslagen ska antas senare i vår. Vi ska från regeringens sida också följa den granskning av villkoren på elmarknaden som EU-kommissionen ska genomföra under 2009.

I Sverige har vi redan vidtagit åtgärder för att minska problemen med eftersläpande fakturor i och med kravet på månadsvis mätning från och med den 1 juli 2009. Problemen med svårbegripliga fakturor och efterdebitering bör därför vara övergående.

Jag ser ingen anledning att för närvarande vidta några ytterligare åtgärder med de syften som Christina Axelsson anger med anledning av EU-kommissionens arbete med att förbättra villkoren på el- och gasmarknaderna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.