överklagande av biopatent i EPO

Skriftlig fråga 2003/04:1152 av Johansson, Kenneth (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-05-05
Anmäld
2004-05-05
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-05-19
Svar anmält
2004-05-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 maj

Fråga 2003/04:1152

av Kenneth Johansson (c) till justitieminister Thomas Bodström om överklagande av biopatent i EPO

Den 1 maj infördes i Sverige en ny lagstiftning för biopatent. En av frågorna som diskuterats är vilka effekter av de tidigt under 90-talet beviljade mycket breda patenten kan ha. De mest ifrågasatta har varit Myriad Genetics patent avseende BRCA1- och BRCA2- generna. I Europa finns det en stor oro för vilka konsekvenser dessa patent kan medföra för sjukvården och forskningen. De tre patenten omfattar nämligen både diagnostik, behandling och prevention kopplade till dessa två gener. Ett av patenten omfattar dessutom specificerade mutationer vilket innebär att patentet direkt kan kopplas till enskild individ, som råkar bära på just en sådan förändring. Kopplingen mellan enskilda individers DNA-molekyl och ett enskilt patent blir därigenom uppenbar. Den nya lagstiftningen skulle inte innebära sådana risker för kränkningar av en enskild individs integritet, sades det. Myriad Genetics tre patent har av de anförda skälen ifrågasatts och överklagats i EPO av dem som praktiskt arbetar med patienter som har ärftlig bröst- och äggstockscancer, men även av socialdepartementen i Holland och Österrike. Sverige har tyvärr försuttit chansen att kunna överklaga patenten i EPO men frågan kommer att avgöras vid en öppen förhandling i München den 17-19 maj 2004.

Har justitieministern för avsikt att på något annat sätt aktivt stödja dessa överklaganden som kommer att ha prejudicerande effekt även på andra liknande patent?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1152 besvarad av

den 19 maj

Svar på fråga 2003/04:1152 om överklagande av biopatent i EPO

Justitieminister Thomas Bodström

Kenneth Johansson har frågat mig om jag har för avsikt att på något annat sätt stödja överklaganden vid det europeiska patentverket (European Patent Office, EPO) som kommer att ha prejudicerande effekt även för andra liknande patent.

Till att börja med ska nämnas att utgången i den första av de processer Kenneth Johansson syftar på meddelades i går. Utgången blev att patentet upphävdes.

Riksdagen biföll nyligen med stor majoritet propositionen 2003/04:55 Gränser för genpatent m.m. @ genomförande av EG-direktivet om rättsligt skydd för biotekniska uppfinningar. Som framgår av propositionen är genpatent inte någonting nytt. Sådana patent har beviljats sedan 1980-talet och ett stort antal sådana patent gäller i Sverige för närvarande. De patent Kenneth Johansson tar upp är alltså långt ifrån de första genpatenten.

Den nya lagstiftningen innebär tydligare gränser till skydd för människans värdighet och integritet. Det slås fast att skyddet för ett patent aldrig kan omfatta människokroppen. Detta gäller också för de patent Kenneth Johansson tar upp. Innebörden av ett patent som omfattar förändringar (så kallade mutationer) i en gensekvens är att industriell eller yrkesmässig användning av sekvensen med förändringarna utanför människokroppen, när den isolerats, till exempel i samband med diagnostisering, kräver en licens från patenthavaren. Skyddet omfattar alltså inte sekvensen där den finns naturligt i en enskild individ. Ensamrätten kränker alltså inte den enskilda människans värdighet eller integritet.

En fråga som är mer relevant ur ett etiskt perspektiv, som jag ser det, är tillgången till patentskyddade test. Möjligheten till patent behövs för att utveckla nya test. Det finns också ett starkt allmänt intresse av tillgång till testen på rimliga villkor. Mot denna bakgrund och de fall som Kenneth Johansson tar upp och som nu alltså prövas i så kallade invändningsförfaranden vid det europeiska patentverket (European Patent Office, EPO) underströks i propositionen betydelsen av att patentsystemet inte får öppna för ett alltför brett och starkt skydd. Möjligheterna till så kallade tvångslicenser, som beviljas av domstol mot patenthavarens vilja, klargjordes också i sammanhanget. Vidare anfördes i propositionen att det för att underlätta tillgången till genetiska test på rimliga villkor kan finnas skäl att överväga särskilda åtgärder för att samordna och underlätta träffandet av frivilliga licensavtal. I propositionen aviserar regeringen därför att en särskild grupp ska tillsättas för att bland annat granska behovet av sådana åtgärder, exempelvis riktlinjer och rekommendationer, standardavtal etcetera.

Frågan om ett deltagande från den svenska regeringens sida i de ovan nämnda processerna är, som framgår av Kenneth Johanssons fråga, överspelad. Tidsfristerna för att delta i processerna gick ut under 2001 respektive 2002. Jag ser det varken som möjligt eller lämpligt att jag utanför ramen för processerna skulle försöka påverka utgången. Jag har själv inte bedömt om de grundläggande förutsättningarna för patent är uppfyllda i de enskilda fallen. Den prövningen görs nu vid det europeiska patentverket. Processerna handlar bland annat om kraven på nyhet och uppfinningshöjd är uppfyllda. För att systemet ska fungera och fylla sitt syfte är det naturligtvis nödvändigt att dessa krav upprätthålls och tillämpas tillräckligt restriktivt. Som jag nämnde inledningsvis meddelades i går utgången i den första processen. Utgången blev att patentet upphävdes på grund av bristande uppfinningshöjd. Jag ser avslutningsvis inga principiella problem med patent på det här området. Det är tvärtom nödvändigt att möjligheterna till patent finns.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.