Övergrepp på civila i Tigray

Skriftlig fråga 2020/21:2530 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-14
Överlämnad
2021-04-14
Anmäld
2021-04-15
Svarsdatum
2021-04-21
Sista svarsdatum
2021-04-21
Besvarad
2021-04-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Omkring 2 000 människor har identifierats efter att ha dödats i massaker i Tigray. Våldet mot civila i området har nått fruktansvärda höjder, och hur många som faktiskt har dött är det ingen som vet. Den medicinska hjälporganisationen Läkare Utan Gränser har tidigare rapporterat att över 100 hälso- och sjukvårdsmottagningar har vandaliserats och förstörts. Situationen för människor på landsbygden är särskilt utsatt där brännande av jordbruksland och dödande av boskapsdjur riskerar att skapa svält, och svårigheter för biståndsorganisationer att nå ut leder till ännu mer mänskligt lidande.

Utöver detta används sexuellt våld som vapen. Kvinnor och flickor i Tigray vittnar om hemska övergrepp som begås. Amnesty International och Human Rights Defenders har meddelat om en explosion av sexuellt våld. Enligt FN har fem hälsokliniker i Tigray rapporterat över 500 våldtäkter. Mörkertalet misstänks vara omfattande på grund av stigma och brist på hälsovård. 

Den etiopiska regeringen har hävdat att den militära operationen är strikt riktad mot Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF). Premiärminister Abiy Ahmed har också meddelat att Eritrea ska dra tillbaka sina trupper från Tigray, efter att först ha förnekat deras närvaro. Men det som sker är inte enbart strider mellan arméer, miliser och paramilitära grupper, utan inkluderar även attacker mot den civila befolkningen där sexuellt våld används som vapen.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter ska tillsammans med Etiopiens människorättskommission utföra en tre månader lång utredning av vilka övergrepp som har begåtts mot civilpersoner från samtliga parter i konflikten.

Med tanke på att Abiy Ahmed har fått Nobels fredspris och att Etiopien länge varit en mottagare av svenskt bistånd har Sverige en viktig roll för att uppmärksamma det fruktansvärda sexuella våld som måste brytas.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur avser ministern att verka för att sexuella övergrepp och andra övergrepp mot den civila befolkningen i Tigray ska upphöra och de ansvariga ställas till svars?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2530 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2021/05680 UD2021/05771 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2513 av Magnus Jacobsson (KD) Våldet mot civila i Etiopien och fråga 2020/21:2530 av Håkan Svenneling (V) Övergrepp mot civila i Tigray

Magnus Jacobsson har frågat mig på vilket sätt jag tänker arbeta i internationella sammanhang som FN och EU för att få stopp på övergreppen i Etiopien. Håkan Svenneling har frågat mig hur jag avser verka för att sexuella övergrepp och andra övergrepp mot den civila befolkningen i Tigray ska upphöra och de ansvariga ställas till svars.

Jag delar Magnus Jacobssons och Håkan Svennelings oro för den allvarliga situationen i Etiopien, som jag redogjort för i svar på Thomas Hammarbergs (S) och Markus Wiechels (SD) frågor (2020/21:2432; 2458) den 14 april 2021, Boriana Åbergs (M) fråga (2020/21:1493) den 3 februari 2021, och Håkan Svennelings (V) interpellation (2020/21:146) den 1 december 2020.

Jag är mycket oroad över de omfattande uppgifterna om allvarliga övergrepp och kränkningar av mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt i Etiopien, och användandet av sexuellt och könsbaserat våld i konflikten i Tigray. Vi har tillsammans med övriga EU konsekvent manat till stopp på våldet, skydd av civila samt krävt oberoende utredningar och ansvarsutkrävande för rapporterade övergrepp och kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Vi står också i nära kontakt med FN, AU, USA och andra internationella aktörer. Vi stödjer det samarbete som nu har inletts mellan Etiopiens kommission för mänskliga rättigheter och kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter för att utreda uppgifterna. Vi följer detta arbete nära och har beredskap att ytterligare agera för att ansvariga ska ställas till svars.

Stockholm den 21 april 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.