övergrepp mot barn i Sydafrika

Skriftlig fråga 2001/02:293 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-27
Anmäld
2001-12-04
Besvarad
2001-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 november

Fråga 2001/02:293

av Sten Tolgfors (m) till utrikesminister Anna Lindh om övergrepp mot barn i Sydafrika

År 2000 tog polisen i Sydafrika emot 52 000 anmälningar om våldtäkter. Mörkertalet är dessutom mycket stort. Domstolarna klarar inte av att hantera detta med väldigt långa väntetider som följd. Detta ökar i sin tur på mörkertalet av offer som inte anmäler övergrepp.

Ett stort problem är också skrönan att aidssmittade kan bota sig från sjukdomen genom samlag med en oskuld. President Thabo Mbeki har också bidragit genom sin flathet inför problemet och genom att ifrågasätta sambandet mellan aids och sexuella kontakter.

Att en hel generation riskerar att slås ut av aids kommer att ge Sydafrika allvarliga problem inför framtiden. Det måste till en kraftfull offensiv för att stoppa denna utveckling. Sverige och andra länder måste ta upp detta problem i kontakter med Sydafrika så att den styrande regimen tar problemen på allvar.

Hur avser utrikesministern agera för att sätta ytterligare tryck på Sydafrika att bekämpa övergrepp mot barn och aids i landet?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:293 besvarad av

den 6 december

Svar på fråga 2001/02:293 om övergrepp på barn i Sydafrika

Utrikesminister Anna Lindh

Sten Tolgfors har frågat mig hur jag avser sätta ytterligare tryck på Sydafrika att bekämpa aids och övergrepp mot barn i landet.

Rapporterna om övergreppen på barn i Sydafrika har väckt mycket starka känslor, inte minst i Sydafrika, och jag delar helt och hållet upprördheten över dessa dåd.

Sydafrikas historia är tyngd av våld och tyvärr präglar det kriminella våldet det sydafrikanska samhället i dag. Det höga antalet våldtäkter är förfärande och har fått stor uppmärksamhet även i Sydafrika. President Mbeki och hans regering har också identifierat den utbredda kriminaliteten som ett av landets största samhällsproblem. I detta avseende har president Mbeki varit mycket tydlig. Den sydafrikanska regeringen har uttalat sin bestörtning över det inträffade och utfäst sig att vidta kraftåtgärder mot alla former av övergrepp riktade mot kvinnor och barn.

Den utbredda hiv/aidsepidemin gör det än mer påkallat att med kraft bekämpa det stora antalet våldtäkter på barn. Det vilar ett stort ansvar på Sydafrikas ledande opinionsbildare, inklusive landets högsta ledning, att motarbeta vanföreställningar och på andra sätt skapa medvetenhet kring hiv/aids. Myndigheterna i Sydafrika arbetar också med olika strategier för att bekämpa hiv/aids och förhindra dess spridning.

Den oro vi känner är väl känd i Sydafrikas regering men jag och mina regeringskolleger kommer naturligtvis fortsätta att följa upp denna fråga i våra kontakter med Sydafrika.

I samband med överläggningar mellan Sverige och Sydafrika i oktober, som från svensk sida leddes av vice statsminister Lena Hjelm-Wallén, diskuterades utförligt Sydafrikas politik för att bekämpa hiv/aids. Vi kom bl.a. överens om att stärka utbytet mellan våra länder och finna former för samarbete vad gäller praktiskt tillämpad forskning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.