Övergrepp inför det ryska valet

Skriftlig fråga 2007/08:367 av Johansson, Mats (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-29
Anmäld
2007-11-29
Besvarad
2007-12-05
Svar anmält
2007-12-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 november

Fråga

2007/08:367 Övergrepp inför det ryska valet

av Mats Johansson (m)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I helgen angrep rysk kravallpolis demonstranter från oppositionen mot den nuvarande regimen. I Moskva greps oppositionsledaren Garri Kasparov tillsammans med 60 andra demonstranter bland 3 000. I Sankt Petersburg greps hundratals, däribland ledare för moderaternas broderparti Högerunionen, Boris Nemtsov och Nikita Belyj. Andra misshandlades öppet, enligt vittnesmål från Reuters utsände.

Detta understryker tillsammans med alla andra repressiva åtgärder de senaste åren att valen till duman inte kan betraktas som fria och rättvisa.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att gentemot den ryska regimen klargöra den svenska ståndpunkten angående oppositionens möjligheter att agera i enlighet med de demokratiska fri- och rättigheterna?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:367 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 5 december

Svar på fråga

2007/08:367 Övergrepp inför det ryska valet

Utrikesminister Carl Bildt

Mats Johansson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att klargöra den svenska åsikten om den ryska oppositionens möjligheter att agera i enlighet med de demokratiska fri- och rättigheterna för Rysslands regering. Frågan föranleddes av förra veckans händelser i Ryssland, då ett stort antal demonstrerande oppositionsmedlemmar angreps av kravallpolis och flera av demonstranterna arresterades.

Vi har sedan Sovjetunionens sammanbrott på flera områden kunnat iaktta stora positiva förändringar i våra grannländer i öst, inte minst på det ekonomiska området. Samtidigt har det under de senaste åren synts oroande tendenser när det gäller respekten för de mänskliga rättigheterna, bland annat i form av inskränkningar av yttrande- och mötesfriheten. Detta är naturligtvis mycket beklagligt.

Såväl EU – genom såväl ordförandeskapet som Kommissionen – som andra internationella organisationer, har i offentliga uttalanden uttryckt sin oro över polisingripandena i samband med demonstrationerna. Vid mitt besök i Moskva i måndags hade jag ett långt samtal med min kollega, den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, om bland annat valen i Ryssland och situationen för de oppositionella. Jag uttryckte vid detta tillfälle kritik mot det inträffade i samband med demonstrationerna, och betonade att utvecklingen när det gäller respekt för demokrati och mänskliga rättigheter är en fråga som Sverige noga följer och lägger stor vikt vid.

EU har också uttryckt kritik mot hur valkampanjen i helhet skötts, något som även jag tydligt uttalat mig om vid flera tillfällen. I morgon möts EU och Ryssland på utrikesministernivå, och valkampanjen kommer att tas upp även där.

Regeringen strävar efter ett ökat och fördjupat samarbete med Ryssland – ett samarbete baserat på demokratiska värderingar. Vår ambition är att hålla en öppen dialog med tydliga budskap, och Sverige tar i sina kontakter med Ryssland därför kontinuerligt upp frågor relaterade till mänskliga rättigheter. Respekten för dessa, inte minst när det gäller möjligheten att kunna mötas, tala fritt och verka politiskt, är av yttersta vikt för en positiv utveckling i Ryssland. Vi kommer därför att även fortsättningsvis sätta fokus på demokrati och mänskliga rättigheter i vårt samarbete med Ryssland.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.