Övergrepp bland ungdomar och mot ungdomar

Skriftlig fråga 2007/08:351 av René, Inger (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-27
Anmäld
2007-11-27
Besvarad
2007-12-05
Svar anmält
2007-12-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 november

Fråga

2007/08:351 Övergrepp bland ungdomar och mot ungdomar

av Inger René (m)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

I samband med övergrepp bland ungdomar och mot ungdomar har det framkommit att många av dessa pojkar i uppfostrande syfte varit utsatta för våld från sina föräldrar, pappor, trots att detta sedan många år är förbjudet i Sverige.

Den onda cirkeln är väl känd – en ung människa som blir slagen använder själv våld för att lösa konflikter och växer upp till en far som i sin tur använder våld för att ”uppfostra” sina söner.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att bryta denna onda cirkel och lagföra de fäder som slår sina barn?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:351 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 5 december

Svar på fråga

2007/08:351 Övergrepp bland ungdomar och mot ungdomar

Statsrådet Maria Larsson

Inger René har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att bryta den onda cirkel att den som blivit slagen använder våld och lagföra de fäder som slår sina barn.

Som Inger René nämner har vi sedan länge ett förbud mot kroppslig bestraffning i Sverige. Förbudet har haft en god effekt på de allra flesta i vårt land. Vi vet att det stora flertalet föräldrar är emot användandet av kroppslig bestraffning av barn och inte heller gör det. Andelen föräldrar som visat en positiv attityd till kroppslig bestraffning har sedan 1980 minskat från en dryg fjärdedel till en knapp tiondel i 2006 års undersökning.

Vi vet också att det stora flertalet barn inte har blivit kroppsligt bestraffade av sina föräldrar. Men det finns en liten andel föräldrar som uppger att de har använt sig av kroppslig bestraffning. Det är inte acceptabelt och åtgärder måste sättas in på flera plan för att motverka användandet av kroppslig bestraffning.

En viktig förebyggande åtgärd är att utveckla det generella stödet till alla föräldrar i deras föräldraskap. Regeringen anser att föräldrastöd ska ges under barnets hela uppväxt. Frågan om föräldrastöd bereds för närvarande i samband med en kommande folkhälsopropositionen som kommer att presenteras för riksdagen 2008.

Det är angeläget att de personer som möter ungdomar i skolan och på fritiden och som får kännedom om att en ung person utsatts för våld i hemmet eller av en kamrat antingen medverkar till att våldet anmäls till polisen eller fullgör skyldigheten att anmäla till socialtjänsten. Men jag vill understryka att uppgiften att utreda om ett brott har begåtts och lagföra den som begått brottet ligger hos polis och åklagare.

Socialtjänstens uppgift är att utreda och ta ställning till om barnet har behov av samhällets skydd eller stöd. Socialtjänsten får i vissa fall – trots sekretessbestämmelserna – polisanmäla brott som har begåtts mot ett barn. Socialstyrelsen skriver i sin handbok Barn och unga i socialtjänsten – Utreda, planera och följa upp beslutade insatser och i sina allmänna råd att socialtjänsten bör anmäla till polisen när ett barn utsatts för våld.

Jag vill lyfta fram vikten av samråd mellan socialtjänsten och polisen som förekommer på många håll i landet. Jag vill också nämna den samverkan som är under utveckling på flera orter i de så kallade barnahusen, där socialtjänst, polis, åklagare och hälso- och sjukvård samverkar under ett tak när ett barn utsatts för misshandel eller sexuella övergrepp. Brottsofferstödjande verksamhet är under utveckling. Allt detta syftar till att ge barnet ett bättre skydd och bemötande i socialtjänsten.

Slutligen vill jag nämna den i propositionen Utveckling av den sociala barn och ungdomsvården (S 2006/07:129) aviserade översynen av bestämmelserna till skydd och stöd för barn i socialtjänstlagen och LVU. Ett av syftena med översynen är att tydliggöra barnets rätt till skydd och stöd.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.