Till innehåll på sidan

Överflyttning av ansvaret för den rättspykiatriska vården

Skriftlig fråga 2006/07:1101 av Weibull Kornias, Marie (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-04-27
Anmäld
2007-04-27
Besvarad
2007-05-03
Svar anmält
2007-05-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 april

Fråga

2006/07:1101 Överflyttning av ansvaret för den rättspykiatriska vården

av Marie Weibull Kornias (m)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Som det ser ut i dag finansieras den rättspsykiatriska vården av landstingen, trots att patienterna som överlämnas till vård är dömda i statlig domstol.

Den ekonomiska bördan – både beträffande driften och särskilt vad gäller nyinvesteringar i rättspsykiatriska kliniker – är en ekonomisk belastning för landstingen att bära.

I Skåne pågår projektering av en ny rättspsykiatrisk klinik utanför Lund, där budgeten i dagsläget överskrider 850 miljoner kronor. Västa Götaland och Stockholms län brottas med liknande problematik.

I SOU 2006:91, Vård och stöd till psykiskt störda lagöverträdare, framhålls värdet av ett ökat statligt ansvar för finansiering, kvalitet och samordning vad gäller den rättspsykiatriska vården. Effekterna av ett totalt skifte, det vill säga att staten görs till huvudman för den rättspsykiatriska vården och följaktligen bland annat ges ett fullständigt producentansvar, blir beroende av sådana faktorer som vilka resurser som tilldelas vården och hur vården kommer att organiseras.

Mot bakgrund till detta frågar jag därför socialministern:

Är socialministern beredd att verka för att den rättspsykiatriska vården ska vara en statlig angelägenhet, i stället för som nu en verksamhet som belastar landstingen?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1101 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 3 maj

Svar på fråga

2006/07:1101 Överflyttning av ansvaret för den rättspsykiatriska vården

Socialminister Göran Hägglund

Marie Weibull Kornias har frågat mig om jag är beredd att verka för att den rättspsykiatriska vården ska vara en statlig angelägenhet, i stället för som nu en verksamhet som belastar landstingen.

Det är naturligtvis allvarligt om kostnaderna för den rättspsykiatriska vården skulle medföra att övrig psykiatrisk vård trängs undan. Frågan har bland annat uppmärksammats av Psykansvarskommittén, som i betänkandet Psykisk störning, brott och ansvar (SOU 2002:3) har utrett frågor om ansvar och påföljder för psykiskt störda lagöverträdare och finansieringen av den rättspsykiatriska vården. Betänkandet bereds för närvarande inom Justitiedepartementet.

Riksdagen har till regeringen framfört önskemålet om att regeringen skyndsamt utreder hur hela eller delar av det finansiella ansvaret för den rättspsykiatriska vården skulle kunna övergå till staten (Socialutskottets betänkande 2005/06:SoU6, Psykiatri).

Den nationella psykiatrisamordningen föreslår i betänkandet Vård och stöd till psykiskt störda lagöverträdare (SOU 2006:91) att staten bidrar till finansieringen av utvecklingen av vård och rehabilitering till psykiskt störda lagöverträdare samt att formerna härför regleras i en särskild lag. Detta förslag samt psykiatrisamordningens slutbetänkande Ambition och ansvar (SOU 2006:100) remissbehandlas för närvarande och ska därefter beredas i Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.