Överfisket i våra hav

Skriftlig fråga 2007/08:691 av Jernbeck, Isabella (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-01
Anmäld
2008-02-01
Besvarad
2008-02-06
Svar anmält
2008-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 februari

Fråga

2007/08:691 Överfisket i våra hav

av Isabella Jernbeck (m)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Läget för torsken i haven runt omkring Sverige är ytterst allvarligt. I flera år har forskarna larmat om att torsken är på väg att försvinna. På västkusten upptäckte man år 2000 att torsken i princip är helt utrotad och vi är på väg mot samma resultat i Östersjön. Det är naturligtvis en helt oacceptabel situation. Vi i Sverige kan inte stillasittande titta på medan våra hav fiskas ut på torsk.

Förra året hade vi en framgång i förhandlingarna i EU med resultatet att sänka kvoterna på torsk med 8 procent och den handlingsplan som togs fram är ett steg i rätt riktning. Men det är inte ett tillräckligt stort steg, vi behöver mer direkta lösningar på problemet med överexploateringen av våra hav gällande fisket.

Vilka åtgärder avser jordbruksministern att vidta för att få till ett mer omfattande skydd för våra hav gentemot överfiske?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:691 besvarad av Jordbruksminister Eskil Erlandsson

den 6 februari

Svar på fråga

2007/08:691 Överfisket i våra hav

Jordbruksminister Eskil Erlandsson

Isabella Jernbeck har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att få till ett mer omfattande skydd för våra hav gentemot överfiske.

Utfiskning av våra hav är oroande och väcker starka känslor – för svenska folket är det viktigt att fiskbeståndet vårdas. Engagemanget ger mig som fiskeminister trygghet i att starkt driva frågan om hållbart fiske. Målsättningen är att vi ska kunna äta fisk utan att bidra till dess utrotning eller få dåligt samvete. Men då måste vi bruka bestånden, inte förbruka dem.

Tyvärr är engagemanget för fisken inte lika starkt överallt. Kunskapen, debatten och opinionen som finns i Sverige lyser med sin frånvaro i många av våra grannländer. Flertalet av länderna i EU driver allt som oftast ökade kvoter, också av torskfisket. Givetvis är detta problematiskt då fiskekvoterna beslutas gemensamt i EU. Trots att Sverige endast har 10 av 450 röster när besluten ska fattas är det av största vikt att Sverige är drivande i förhandlingarna och skapar allianser. Jag har varit och kommer fortsatt att vara en aktiv aktör som får besluten att gå åt rätt håll. Det är enda möjligheten för att rädda inte bara torskbestånden, utan många av fiskebestånden som i dag är hotade.

Den linje som jag intagit har bidragit till att vi de senaste två åren i stället för en fortsatt ökning kunnat sänka torskkvoterna. Minskningen har därmed blivit 25 procent i Östersjön. Jag är stolt över att vi nu faktiskt sänker kvoter, men inte nöjd med hastigheten i arbetet.

En annan ytterst avgörande åtgärd för att rädda torsken är att stoppa det orapporterade fisket. Det är oacceptabelt att de överenskommelser vi gör inom EU inte följs. Positionen vi skaffat oss inom EU har bidragit till att EU nu kan ta krafttag mot tjuvfisket. Polen har erkänt överfiske, vilket har stor påverkan för utvecklingen av bestånden. Ytterligare kontroller kommer att införas och Polen får avdrag på kommande års kvoter motsvarande deras tjuvfiske. Samtidigt har regeringen ökat anslaget till den svenska fiskerikontrollen med 7 miljoner kronor per år och vi föreslår nu också att myndigheterna ska kunna införa snabba och direkta straff för de fåtal fiskare som bryter mot reglerna.

Givetvis finns mer att göra för återhämtandet av fisken för att vi i framtiden ska kunna äta god nyttig fisk. Det innebär att regeringen satsar på ytterligare åtgärder för att anpassa den svenska fiskeflottan för långsiktigt hållbara fiskebestånd, skydda bestånden och utveckla bättre fiskeredskap. En annan åtgärd som regeringen driver är att införa ett försök i Kattegatt med så kallade havdagar. Detta har även de svenska yrkesfiskarna förespråkat och det kommer att innebära att man får ta upp allt man fiskar under ett särskilt antal begränsade dagar och därmed minimera utkastet av fisk.

Trots dessa åtgärder finns det anledning att se över den gemensamma fiskeripolitiken och hur den hittills fungerat. Jag kommer därför inom en snar framtid att bjuda in till en hearing med alla de aktörer som i dag påverkar fisket och fisken. Jag vill forma en tydlig gemensam och brett förankrad svensk linje om hur vi kan effektivisera arbetet med att påverka den gemensamma fiskepolitiken. Att respektive medlemsstat förvaltar sitt eget fiske och sitt uttag från haven tror jag inte är en hållbar linje. Det är viktigt att vi har en gemensam förvaltning av gemensamma resurser. Ska vi rädda torsken i Östersjön och Kattegatt måste vi samverka med våra grannländer.

Min övertygelse är att genom enträget arbete och genom att vara tydlig inom EU kan vi fortsätta att påverka besluten. På så sätt kommer vi att få livskraftiga fiskebestånd och kan ha ett livskraftigt fiske som gör att vi fortsatt kan njuta av vår goda och nyttiga fisk.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.