Östersjösamarbetet och konsulatsneddragningar

Skriftlig fråga 2007/08:310 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-21
Anmäld
2007-11-21
Besvarad
2007-11-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-11-29
Besvarad
2007-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 november

Fråga

2007/08:310 Östersjösamarbetet och konsulatsneddragningar

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

UD stänger generalkonsulatet i Gdansk, även de i Hamburg och Kaliningrad är hotade. Sveriges beskickningar i andra stater har stor symbolisk betydelse och är viktiga kontakt- och samlingspunkter för företag och organisationer.

Inte minst i Sydsverige är man oroad över vad som nu sker. Vd för Sydsvenska industri- och handelskammaren har tagit upp frågan på debattplats i Dagens Industri. I konkurrentlandet Danmarks sida förs en helt annan politik. Norra Tyskland, med Hamburg som centrum, utgör tillsammans med Öresundsregionen ett centralt tillväxtområde. Närvaro i Berlin är otillräckligt, inte minst med tanke på Tysklands federala struktur.

Från tysk sida har det också ibland talats om "den nya hansan", om att utveckla ett handelssamarbete från Hamburg i sydöst till Baltikum i nordöst. Det finns också många skäl till att försvara ett generalkonsulat i Kaliningrad. Denna ryska enklav, eller exklav i EU, bör infogas i ekonomiskt och politiskt samarbete vilket både skulle främja området i sig och samarbetet med Ryssland.

Avser statsrådet att ta några initiativ för att bevara konsulatsnärvaron i norra Tyskland och Östersjöregionen?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:310 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 28 november

Svar på fråga

2007/08:310 Östersjösamarbetet och konsulatsneddragningar

Utrikesminister Carl Bildt

Ameer Sachet har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att bevara konsulatnärvaron i norra Tyskland och Östersjöregionen. Betydelsen av Sveriges beskickningar i andra stater understryks.

Utrikesdepartementet ser fortlöpande över sin utlandsorganisation i förhållande till förändringar i omvärlden och nya krav på bevakning och service. Detta är en process som ibland innebär att Sverige öppnar nya, eller stänger befintliga, ambassader och konsulat. Aktuella förändringar i utlandsorganisationen görs också eftersom Utrikesdepartementet måste anpassa denna till sin budget och leva upp till de effektiviseringskrav som gäller för alla departement och myndigheter.

Den 15 november fattade regeringen beslut om att lägga ned fyra utlandsmyndigheter. Ytterligare beslut om förändringar förutses. Generalkonsulaten i Hamburg och Kaliningrad är två av flera myndigheter som prövas i det vidare arbetet. I fallet Kaliningrad är huvudinställningen att det även i fortsättningen ska finnas svensk representation där, även om omfattningen av en sådan kan komma att begränsas.

Oavsett generalkonsulatens framtid motiverar Sveriges närhet till Östersjöländerna, och den vikt vi fäster vid våra relationer till dessa, olika former av svenskt engagemang i området. Bland annat näringslivssamarbete, kontakter mellan våra regioner och turism utgör en stark bas för utveckling av våra mellanstatliga relationer.

Utrikesförvaltningen kommer att arbeta för att relationerna mellan Sverige och Östersjöländerna, däribland Tyskland och Ryssland, fortsätter att utvecklas och fördjupas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.