Östersjön och miljön

Skriftlig fråga 2006/07:1357 av Engle, Kerstin (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-13
Anmäld
2007-06-13
Besvarad
2007-06-20
Svar anmält
2007-06-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga

2006/07:1357 Östersjön och miljön

av Kerstin Engle (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Oron ökar beträffande risken för fartygsolyckor till havs eller i kustområdena, liksom för de ökande operationella utsläppen av oljeförorenat vatten från fartyg på väg i Östersjöområdet. De långsiktiga effekterna av låga oljekoncentrationer på Östersjöns miljö är otillräckligt kända. Man har emellertid kommit fram till att små mängder olja på havsbottnen kan förorsaka allvarliga effekter på bottenlevande djur och mikroorganismer. Kräftdjur, musslor och snäckor slås vanligtvis ut. De kan komma tillbaka men detta tar tid. Olja som hamnar och blir kvar i bottensedimenten förorsakar större miljöskada än olja som kommer ut på havsytan vid akuta olyckor.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att minska risken för oljeutsläpp i Östersjön?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1357 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 20 juni

Svar på fråga

2006/07:1357 Östersjön och miljön

Statsrådet Åsa Torstensson

Kerstin Engle har frågat vilka åtgärder miljöministern avser att vidta för att minska risken för oljeutsläpp i Östersjön. Ansvarsfördelningen i regeringen är sådan att det är jag som svarar på frågan.

Frågan om sjöfartens miljöpåverkan är ständigt aktuell i och med den ökande sjötrafiken på Östersjön. Illegala utsläpp av oljeblandat spillvatten är ett allvarligt hot mot miljön. Tvärtemot vad Kerstin Engle påstår har de illegala utsläppen av förorenat spillvatten dock minskat under senare år. Det här är en trend som dessutom verkar hålla i sig.

Denna positiva utveckling beror bland annat på de många samordnade övervakningsoperationer som Kustbevakningen genomfört tillsammans med våra grannländer med hjälp av flygplan och fartyg samt övervakning genom automatiska identifieringssystem (AIS) och satellit. Kustbevakningen kommer inom de närmaste åren att få tre nya kombinationsfartyg vilket väsentligt ökar myndighetens kapacitet för både trafikövervakning och bekämpning av utsläpp. Sverige blir i och med detta också det andra Östersjölandet efter Tyskland som har tillgång till fartyg för bekämpning av kemikalieutsläpp.

Det tål att upprepas att sjöfarten är en internationell näringsgren som styrs av regionala och globala regler. Det ställer krav på att vi är fortsatt aktiva i miljö- och sjösäkerhetsarbetet inom IMO, EU, Helcom och andra organisationer. Miljöarbetet måste gå hand i hand med den positiva tillväxt vi i dag ser i Östersjöregionen och som bland annat tar sig uttryck i en ökad sjötrafik.

En viktig del i det regionala samarbetet är den strategi som Östersjöländerna tagit fram inom ramen för Helcom för att eliminera utsläppen av fartygsavfall. Strategin innebär bland annat att avfallsavgiften för inlämning av fartygsrelaterat avfall inkluderas i hamnavgiften. Genom att kunna lämna in till exempel förorenat spillvatten utan särskild kostnad skapar vi incitament för fartygen att inte släppa ut spillvattnet till sjöss. I dag råder stora skillnader mellan Östersjöländerna om hur man tillämpar strategin. Jag vill därför verka för en mer enhetlig tillämpning av strategin. Sjöfartens miljöpåverkan är också ett av de fyra prioriterade områdena inom den handlingsplan för Östersjön som Helcom kommer att anta vid ett ministermöte i november i år.

Jag följer vidare EU:s behandling av det tredje sjösäkerhetspaketet, som omfattar en rad förslag om skärpta krav på hamnstatskontroller, sjötrafikövervakning, klassificeringssällskap och medlemsstaternas utredningar av fartygsolyckor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.