Osteoporosvården

Skriftlig fråga 2020/21:2456 av Mats Sander (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-07
Överlämnad
2021-04-07
Anmäld
2021-04-08
Svarsdatum
2021-04-14
Sista svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den som kommer till lasarettet med en misstänkt stroke blir undersökt och får profylax, och därefter genomförs en utredning. Samma sak vid en misstänkt hjärtinfarkt.

Med frakturer är det annorlunda. När frakturen gipsats eller spikats får patienten oftast smärtlindring och blir hemskickad. En fraktur innebär fördubblad risk för en ny fraktur. De som lider av benskörhet är framför allt äldre, och majoriteten är kvinnor. Går man in med profylax kan man minimera den risken med 70 procent.

Näst efter stroke är det benskörhet som kräver flest vårdplatser i den svenska sjukvården, och frakturerna kostar enorma belopp varje år. Trots det är man överlag dålig på att förebygga och behandla. Benskörhet är en sjukdom som är kraftigt underbehandlad. Enligt Osteoporosförbundet är det bara 14 procent som får behandling.

Det inträffar ungefär 18 000 höftfrakturer per år i Sverige. I 25 procent av fallen slutar det med att patienten avlider. Hälften får ett bestående handikapp. Kunskapen om osteoporos är stor men åtgärderna för få. Det finns bra och billiga läkemedel, men de används för lite.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska lidandet och förbättra osteoporosvården?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2456 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:2456 av Mats Sander (M)
Osteoporosvården

Mats Sander har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska lidandet och förbättra osteoporosvården.

Det är viktigt att det finns en välfungerande vård för personer med osteoporos. Regionerna ansvarar för detta. Som ett stöd i det arbetet har Socialstyrelsen tagit fram nationella riktlinjer gällande osteoporos som publicerades i januari 2021. Dessa kompletteras av det nationella kunskapsstödet personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för osteoporos. För detta och andra sådana vårdförlopp avsätter regeringen särskilda medel i budgeten. Syftet är att minimera onödiga väntetider, förbättra patienternas livskvalitet och nöjdhet samt att förbättra och göra vården mer jämlik och jämställd.

Under april 2020 presenterade Läkemedelsverket en ny rekommendation för läkemedelsbehandling vid osteoporos för att förhindra benskörhetsfrakturer.

Sammanfattningsvis pågår flera initiativ för att åstadkomma en god vård och behandling för osteoporos. Jag förväntar mig att dessa kommer till uttryck i hälso- och sjukvården i hela landet.

Stockholm den 14 april 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.