Oron bland Sveriges muslimer

Skriftlig fråga 2023/24:337 av Dzenan Cisija (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-30
Överlämnad
2023-12-01
Anmäld
2023-12-04
Svarsdatum
2023-12-13
Sista svarsdatum
2023-12-13
Besvarad
2023-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsminister Ulf Kristersson (M)

 

Med anledning av de nyligen uttryckta åsikterna och handlingsförslagen från Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, angående konfiskering och rivning av existerande moskéer och förbud mot nya moskéer samt borttagande av muslimska symboler har en växande oro och rädsla spridit sig inom Sveriges muslimska samfund. Detta har ytterligare förstärkts av statsministerns svar på brevet från Muslimska samverkansgruppen i Göteborg, där statsministern tycks undvika att direkt ta ställning mot dessa vidriga uttalanden och i stället framhåller principen om religionsfrihet utan att direkt adressera de muslimska medborgarnas specifika oro.

Statsministerns svar har tolkats som ett indirekt sätt att lägga ansvar på den muslimska minoriteten att bekämpa extremism och desinformation, samtidigt som statsministern verkar undvika att direkt konfrontera den oro och de farhågor som Åkessons uttalande har väckt. Detta har lett till en uppfattning om att regeringen, och statsministern som dess ledare, inte fullt ut tar itu med de konkreta hot och utmaningar som nu påverkar en betydande del av Sveriges befolkning.

Med tanke på det akuta och allvarliga läget ställer jag följande fråga till statsminister Ulf Kristersson:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsministern att vidta för att direkt och öppet ta ställning mot de hot och utmaningar som nu riktas mot Sveriges muslimska befolkning, och hur planerar statsministern att säkerställa att svenska muslimers grundläggande rättigheter och säkerhet skyddas och upprätthålls, utan att göra dem till syndabockar för bredare sociala och politiska problem?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:337 besvarad av Socialminister Jakob Forssmed (KD)


Svar på fråga 2023/24:337 av Dzenan Cisija (S)
Oron bland Sveriges muslimer

Dzenan Cisija har frågat statsministern vilka konkreta åtgärder han avser att vidta för att direkt och öppet ta ställning mot de hot och utmaningar som nu riktas mot Sveriges muslimska befolkning, och hur han planerar att säkerställa att svenska muslimers grundläggande rättigheter och säkerhet skyddas och upprätthålls, utan att göra dem till syndabockar för bredare sociala och politiska problem.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen är tydlig, vi har en grundlagsskyddad religionsfrihet som innebär att var och en har rätt att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion. Denna frihet är absolut och gäller lika för alla religiösa inriktningar, därmed även för muslimer.

Regeringen ser med oro på att moskéer har utsatts för vandalisering och att många muslimer upplever sig utsatta i Sverige. Detta kan vi aldrig acceptera.

Staten har ett grundläggande ansvar för att säkerställa att människor tryggt kan utöva sin tro enskilt eller tillsammans med andra. Det innefattar ett ansvar att skydda gudstjänstlokaler och den verksamhet som bedrivs där, så att troende i Sverige fullt ut kan åtnjuta sina grundlagsskyddade fri- och rättigheter.

Regeringen föreslår därför i budgetpropositionen för 2024 att statsbidraget för säkerhetshöjande åtgärder till organisationer inom det civila samhället fr.o.m. 2024 ska höjas till 74 miljoner kronor, från nuvarande 30 miljoner kronor. Detta ger muslimska organisationer möjlighet att vidta åtgärder för att öka säkerheten kring moskéer och samlingslokaler där verksamhet bedrivs. Detta är en viktig insats för att komplettera det arbete som Polismyndigheten gör.

Vidare kommer arbetet mot rasism, i vilket arbetet mot islamofobi ingår, att förstärkas. Regeringen avser att för arbetet mot rasism och diskriminering tillföra 20 miljoner kronor för år 2024 och 10 miljoner kronor för åren 2025 och 2026. Det innebär att cirka 48,5 miljoner kronor kommer att finnas tillgängligt för insatser 2024.

Sedan jag tillträdde som statsråd har jag fört en dialog med företrädare för olika muslimska trossamfunden för att ta del av de problem och utmaningar som möter trossamfunden och deras medlemmar i vardagen. Detta är en viktig dialog som jag värnar och kommer fortsätta att föra.

Stockholm den 13 december 2023

Jakob Forssmed

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.