oroligheterna i Kongo Brazzaville

Skriftlig fråga 2001/02:1342 av Andersson, Marianne (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-06-14
Besvarad
2002-06-28
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 juni

Fråga 2001/02:1342

av Marianne Andersson (c) till utrikesminister Anna Lindh om oroligheterna i Kongo Brazzaville

När en grupp riksdagsledamöter i påskas besökte demokratiska republiken Kongo var ett av de starkaste budskapen: Inga fler krig. Men några dagar efter att vi lämnat bröts den bräckliga freden i landet som härjats av tre krig under 90-talet. Strider mellan Ninjamilisen och regeringstrupper bröt ut med förödande humanitära och sociala konsekvenser för civilbefolkningen. Minst 45 000 personer har tvingats fly från sina hem varav en stor del fortfarande finns i stridsområdet utan möjlighet till hjälp eller skydd. Ungefär 15 000 har nått Brazzaville. FN har lyckats nå dem som är kvar i stridsområdet med begränsade hjälpsändningar. Regeringstrupperna tycks agera på ett alldeles onödigt brutalt sätt mot civilbefolkningen genom plundring, våldtäkter och andra övergrepp @ allt med presidentens och, som det verkar, Frankrikes goda minne. Frankrike, den gamla kolonialmakten har stora oljeintressen i landet och borde åtminstone kunna hjälpa till att finna en lösning. Som tidigare drunknar denna konflikt och humanitära katastrof i mediebruset och uppmärksammas knappast alls av världssamfundet. Landet är nog den konflikthärd som fått minst ekonomiskt stöd av alla. Vid sidan av Frankrike är Sverige det land som har största engagemanget i landet men av en annan art. Sverige har tagit biståndsansvar men borde öka engagemanget ännu mer. Framför allt genom att agera internationellt för att få en varaktig lösning på konflikten och upprätta verklig demokrati.

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att Frankrike och världssamfundet i övrigt ska agera för att nå varaktig fred i Kongo Brazzaville?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1342 besvarad av

den 27 juni

Svar på fråga 2001/02:1342 om oroligheterna i Kongo Brazzaville

Utrikesminister Anna Lindh

Marianne Andersson har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att Frankrike och världssamfundet i övrigt ska agera för att nå varaktig fred i Republiken Kongo.

Republiken Kongo drabbades under 90-talet av tre inbördeskrig. Det senaste bröt ut 1997. Kongoleserna är med andra ord ett hårt prövat folk som nu försöker bygga vidare på den bräckliga fred som varat sedan eldupphöravtalet 1999. Under våren har en folkomröstning om en ny författning följts av president- och parlamentsval. Den demokratiska processen löper inte alltid helt friktionsfritt men resultaten förefaller avspegla folkets förhoppningar om fred och stabilitet.

Den senaste tidens lokala men allvarliga oroligheter mellan rebeller och regeringsstyrkor i området kring Brazzaville visar på risken för nya bakslag. Striderna har lett till nya stora flyktingströmmar. Bägge sidor gör sig skyldiga till övervåld, med civilbefolkningen som främsta offer.

Sveriges relationer till Kongo går långt tillbaka i tiden. Vi har under de svåra åren tagit vårt ansvar i det humanitära arbetet och kommer även fortsättningsvis att engagera oss. Det svenska bidraget uppgick år 2001 till ca 18 miljoner kronor. Svenska enskilda organisationer gör berömvärda biståndsinsatser i landet, och Sverige ger även bistånd till Kongo genom FN och EU.

Sverige för en dialog med regeringen i Brazzaville, inte minst om behovet av en fortsatt och fördjupad demokratiseringsprocess. Genom placeringen av en svensk ambassadör i Kinshasa, som också täcker Republiken Kongo, har förutsättningarna för löpande kontakter väsentligen förbättrats. Jag välkomnar också de återkommande besök som svenska riksdagsledamöter genomfört i landet.

Det har inom EU-kretsen funnits skilda uppfattningar om utvecklingen i Kongo men jag vill betona att vi nu är överens om den politik som bör föras. Sverige har bidragit genom att ta initiativ till en diskussion om EU:s möjligheter att främja varaktig fred i Kongo. Utvecklingen av EU:s gemensamma utrikespolitik har också lett till en större samsyn. EU:s valövervakning av presidentvalet i mars i år var en viktig gemensam åtgärd. Två svenskar deltog i observatörsgruppen. Sverige kommer att fortsätta att verka för en samlad EU-politik som kan bidra till att främja sociala, ekonomiska och politiska reformer, och därmed även bidra till en konsolidering av freden i Republiken Kongo.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.