Öresundsregionen

Skriftlig fråga 2013/14:481 av Karlsson, Anders (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-11
Anmäld
2014-03-11
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2014-03-24
Svar anmält
2014-03-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 mars

Fråga

2013/14:481 Öresundsregionen

av Anders Karlsson (S)

till statsrådet Ewa Björling (M)

Visionen om en integrerad Öresundsregion handlar om en stark region i norra Europa med 3,5 miljoner invånare, starka universitet och högskolor och ett starkt kunskaps- och forskningsinriktat näringsliv. För den svenska delen av regionen är den större regionen det sammanhang som kan bryta den alltför höga arbetslösheten i Landskrona, Helsingborg och Malmö. Regionförstoringar av detta slag ger högre tillväxt och högre inkomster för alla som bor i regionen. För Sverige är det strategiskt viktigt att understödja och aktivt arbeta för att regionsträvandena ska kunna realiseras. Ett Skåne med högre tillväxt och lägre arbetslöshet kan bli ett viktigt tillskott för att kunna finansiera välfärden i framtiden.

Regionala och lokala politiker på bägge sidor Sundet arbetar intensivt med att stödja integrationsarbetet. Engagemanget är stort även i näringslivet och fackföreningsrörelsen på lokal och regional nivå. Men många av de åtgärder som behöver vidtas kräver nationella beslut. Den tidigare socialdemokratiska regeringen arbetade aktivt med frågorna; inför brons öppnande togs till exempel en vitbok och handlingsplan mot hindren för integrationen fram. Tyvärr har vi nu en regering som inte bara är ointresserad – i Öresundsregionen upplever politiker från alla partier att regeringen snarare motarbetar utvecklandet av Öresundsregionen.

Jag har följande fråga:

Avser statsrådet att verka för en nationell strategi för utvecklingen av Öresundsregionen?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:481 besvarad av Statsrådet Ewa Björling

den 24 mars

Svar på frågorna

2013/14:480 Interdepartementalt undanröjande av gränshindren

2013/14:481 Öresundsregionen

Statsrådet Ewa Björling

Anders Karlsson har frågat mig om jag avser verka för en nationell strategi för utveckling av Öresundsregionen. Anders Karlsson har även frågat statsminister Fredrik Reinfeldt om han avser inrätta en interdepartemental organisation i syfte att skynda på arbetet med att undanröja gränshindren. Frågan har överlämnats till mig. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

I sina frågor framhåller Anders Karlsson visionen av en integrerad Öresundsregion med starka universitet och högskolor liksom ett starkt kunskaps- och forskningsinriktat näringsliv. Ambitionen att göra Öresundsregionen till ett starkt forskningskluster har varit ett av skälen för regeringens satsning i samband med senaste forsknings- och innovationspropositionen på European Spallation Source (ESS) i Lund. Genom ESS och det nya MAX IV-laboratoriet i Lund har nu Öresundsregionen goda förutsättningar att bli ett av världens främsta centra för materialforskning. Inriktningen mot ett kunskaps- och forskningsinriktat näringsliv stärks även av den stora satsningen på forskning i Öresundsregionen. 

Utvecklingen av Öresundsregionen spänner över en rad politikområden.

För egen del har jag fokuserat på arbetet med att riva gränshinder och ändra regler så att de inte hindrar människors och företags möjligheter att verka på båda sidor av Öresund. Ett exempel på ett löst gränshinder är att det tidigare i praktiken inte var möjligt för gränspendlare bosatta i Sverige att ha bisyssla i sitthemland. Genom insatser på EU-nivå är detta numera möjligt. Det förs nu svensk-danska förhandlingar med syfte att underlätta för de som arbetspendlar över sundet att få rehabilitering i sitt bosättningsland. Vi arbetar även för att det ska vara möjligt för arbetspendlare att få tjänstledigt för politiskt uppdrag.

Öresundskommitténs gränshinderarbete nämns i en av frågorna. På sin hemsida anger Öresundskommittén att av 43 redovisade gränshinder är 19 helt eller delvis lösta.

Inom Regeringskansliet samarbetar vi nära mellan departementen i frågor som berör utvecklingen av Öresundsregionen och gränshinder. Under det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet förra året infördes Gränshinderrådet, en ny organisationsform med syfte att effektivisera det nordiska gränshinderarbetet. Den nya organisationen medför bl.a. ett nära interdepartementalt samarbete för att undanröja gränshinder.

En förutsättning för att kunna verka för utveckling i Öresundsregionen är goda svensk-danska regeringsförbindelser. Ett exempel på de svensk-danska kontakterna på regeringsnivå är mötet mellan mig och min danska kollega för drygt ett år sedan. Vi ägnade hela vårt möte åt svensk-danska gränshinder. Jag och mina svenska regeringskollegor har fäst stor vikt vid de svensk-danska relationerna. Inte minst placeringen av ESS i Lund och rivande av gränshinder i Öresundsregionen är ett uttryck för detta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.