Öresundsregionen

Skriftlig fråga 1998/99:548 av Berggren, Inga (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-04-20
Anmäld
1999-04-27
Besvarad
1999-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:548 av Inga Berggren (m) till näringsministern om Öresundsregionen

den 20 april

 

Förväntningarna om en positiv utveckling i Öresundsregionen är stora. Sammanlänkningen av Sverige och Danmark genom broförbindelsen är inte längre endast en sinnebild utan blir inom ett drygt år en verklighet som också öppnar möjligheter.

För att en positiv utveckling och integration skall kunna komma till stånd behövs ett regelverk som erbjuder flexiblare lösningar exempelvis inom arbetslivet. Graden av flexibilitet i det arbetsrättsliga systemet påverkar i mångt och mycket företagens strategier och satsningar. Ur ett tillväxtperspektiv är det viktigt att reglerna för anställning är likartade länderna emellan och fungerar väl, inte minst för små och medelstora företag.

Målsättningen för den EU-stödda Sysselsättningspakten Öresund är bl.a. att:

  • förbättra möjligheten att etablera nya företag i Öresundsregionen,
  • avlägsna barriärer och stimulera överföring av god praxis mellan de båda sidorna av Öresund och
  • integrera arbetsmarknadspolitik, utbildningspolitik och näringslivspolitik i större utsträckning än tidigare.

 

Vilka initiativ ämnar näringsministern ta för att göra regelverket inom arbetsrättens område mer likartat mellan Sverige och Danmark för att därmed avlägsna barriärer inom Öresundsregionen så att svenska små och medelstora företag vågar anställa?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:548 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:548 om Öresundsregionen
    Statsrådet Mona Sahlin

den 28 april

 

Inga Berggren har frågat Björn Rosengren vilka initiativ regeringen ämnar ta för att göra regelverket inom arbetsrättens område mer likartat mellan Sverige och Danmark för att därmed avlägsna barriärer inom Öresundsregionen så att svenska små och medelstora företag vågar anställa. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan.

Samarbetet mellan Sverige och Danmark är viktigt. De regler som gäller måste stödja arbetet för tillväxt i regionen. Förutsättningarna för en fördjupad integration av Öresundsregionen har på Utrikesdepartementets uppdrag utretts under hösten 1998 av Lunds universitet. Utredningsrapporten innehåller bl.a. studier om vilka skillnader som föreligger i den arbetsrättsliga regleringen i Sverige och Danmark. När det gäller flexibla lösningar kan framhållas att kollektivavtal har en betydelsefull ställning både i Sverige och i Danmark. Kollektivavtal är ett instrument som är väl ägnat att åstadkomma flexibilitet och särlösningar på problem som kan tänkas uppkomma även i Öresundsregionen.

Regeringen har haft överläggningar med den danska regeringen om hinder och möjligheter för integration i Öresundsregionen. Resultaten av överläggningarna kommer att presenteras i en rapport den 3 maj.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.