Örebro universitet

Skriftlig fråga 1998/99:195 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-12-17
Anmäld
1998-12-21
Besvarad
1999-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:195 av Sten Tolgfors (m) till utbildningsministern om Örebro universitet

den 17 december

Strax innan valet beslutade regeringen att högskolorna i Örebro, Karlstad och Växjö skulle få rätt att kalla sig universitet från den 1 januari 1999.

Den nya universitetsstatusen borde ha inneburit ett åtagande från regeringens sida. Uppgraderingen av högskolornas benämning borde ha följts av en uppgradering av respektive högskolas resurser, så att de ökade krav som följer av universitetsstatusen skulle kunna mötas. Så blev det inte. När valet var över och poängen på namnbytet tagna, så lämnade regeringen anslagen till de nya universiteten oförändrade.

Vi moderater föreslår en successiv förstärkning av resurserna till de nya universiteten i Örebro, Karlstad och Växjö. Vi vill t.ex. utöka anslagen för forskning och forskarutbildning till det nya universitetet i Örebro med 10 miljoner kronor under 1999, 15 miljoner kronor år 2000 samt 25 miljoner kronor år 2001, jämfört med regeringen. Totalt innebär vårt förslag 50 miljoner kronor mer till Örebro universitet på tre år. Vi ger därmed det nya universitetet förutsättningar att leva upp till de krav och förväntningar som studenter, medarbetare och näringsliv kan ställa på ett nyblivet universitet.

Vad avser utbildningsministern göra för att stärka Örebro universitets resurser på ett sådant sätt att skolan förmår möta de ökade krav som följer med universitetsstatusen?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:195 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:195 om Örebro universitet
    Utbildningsminister Thomas Östros

den 14 januari

Sten Tolgfors (m) har frågat mig vad jag avser att göra för att stärka Örebro universitets resurser på ett sådant sätt att skolan förmår möta de ökade krav som följer med universitetsstatusen.

Jag fick motsvarande fråga om Karlstads universitet i en interpellation nyligen av Din partikamrat Per-Samuel Nisser (Dnr 1998/I3). Mitt svar på Din fråga om resurser till Örebro universitet är detsamma som för Karlstads universitet.

Det är riktigt att det kommer att krävas ytterligare resurser, framför allt för att bygga upp forskning och forskarutbildning vid det nya universitetet i Örebro såväl som vid de nya universiteten i Karlstad och Växjö, och så småningom vid Mitthögskolan.

Den socialdemokratiska regeringen startade den kraftiga utbyggnaden av den högre grundläggande utbildningen. En utbyggnad som regeringen avser fullfölja så att 68 000 utbildningsplatser kommer att ha tillskapats under perioden 1997 till 2000. Det var den socialdemokratiska regeringen som under föregående mandatperiod formulerade kriterier för vad som krävs för att bli universitet. Dessa kriterier antogs av riksdagen.

Regeringen har verkat för att permanenta resurser avsatts till forskning vid de mindre och medelstora högskolorna så att forskningen vid dessa har kunnat utvecklas och kan fortsätta att utvecklas. Forskningsmedlen vid de mindre och medelstora högskolorna har från år 1997 till 1998 ökat från knappt 282 miljoner kronor till drygt 563 miljoner kronor. Vid Högskolan i Örebro har forskningsmedlen under samma period ökat från 30,5 miljoner kronor till 63,8 miljoner kronor.

Mot bakgrund av den utveckling som högskolorna har haft, och då särskilt högskolorna i Karlstad, Växjö och Örebro samt Mitthögskolan, har regeringen beslutat om tre nya universitet.

Regeringens beslut i juli att ge högskolorna i Karlstad, Växjö och Örebro benämningen universitet fr.o.m. den 1 januari 1999 är ett viktigt beslut för den framtida utbildnings- och forskningspolitiken i Sverige. Beslutet innebär också ett åtagande från regeringens sida om ytterligare resurser till de nya universiteten. Framför allt behövs nya resurser för att förstärka kvaliteten i forskningen och forskarutbildningen.

Att bygga upp ett eller flera universitet är ett långsiktigt åtagande för regeringen. Det är därför glädjande att även Moderata samlingspartiet nu visar intresse och engagemang för de nya universiteten. Jag ser fram emot fortsatta diskussioner under våren. Regeringen kommer att återkomma till riksdagen i denna fråga i vårpropositionen 1999.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.