Örebro Missionsskola

Skriftlig fråga 1999/2000:72 av Skånberg, Tuve (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-10-15
Anmäld
1999-10-18
Besvarad
1999-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 oktober

Fråga 1999/2000:72

av Tuve Skånberg (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om Örebro Missionsskola

Av de 20 000 nya årsstudieplatser som regeringen avser bygga ut den högre utbildningen med har Örebro Missionsskola tilldelats åtta nya platser. Det täcker nätt och jämnt A-kursen på 20 poäng i religionskunskapslärarutbildningen som bedrivs i samarbete med intilliggande Örebro universitet. För lärarutbildning behövs dock 40 poäng och det är önskvärt även med möjligheten att kunna läsa 60 poäng. Den snåla tilldelningen tvingar studenter att efter avslutade 20 poäng läsa resterande poäng på annan teologisk fakultet. Skolans huvudman, Nybygget @ kristen samverkan, har under åren tagit ett stort ekonomiskt ansvar för att utveckla högskolans verksamhet och bredda kursutbudet. Det är orimligt att en kristen kyrka med frivilligt insamlade medel ska bedriva akademisk utbildning av religionskunskapslärare för den offentliga gymnasieskolan, utan att samhället bidrar mer till dessa studenters kostnader. I statsbudgeten finns fortfarande 168 årsstudieplatser som inte är fördelade. Av dessa borde ytterligare årsstudieplatser kunna ges till de tre fristående teologiska högskolorna.

Hur avser utbildningsministern agera för att pröva möjligheten att ge Örebro Missionsskola ytterligare 25 årsstudieplatser?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:72 besvarad av

den 20 oktober

Svar på frågorna 1999/2000:71 om de fristående teologiska högskolorna och 72 om Örebro Missionsskola

Tuve Skånberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att tillgodose behovet av årsstudieplatser vid de fristående teologiska högskolorna. Tuve Skånberg har även frågat mig hur jag avser agera för att pröva möjligheten att ge Örebro Missionsskola ytterligare 25 årsstudieplatser.

Den 14 oktober 1993 godkände regeringen avtal mellan staten och huvudmännen för Teologiska högskolan, Stockholm, Örebro Missionsskola respektive Johannelunds teologiska högskola. Samtidigt tilldelades dessa tre s.k. enskilda utbildningsanordnare tillstånd att utfärda högskoleexamen i teologi. Teologiska Högskolan, Stockholm har senare tilldelats tillstånd att utfärda kandidatexamen i teologi. När en enskild utbildningsanordnare tilldelas tillstånd att utfärda en examen innebär detta inte att det automatiskt ger rätt till statsbidrag. De medel som fördelas till enskilda utbildningsanordnare är att betrakta som ett bidrag till verksamheten.

De ansökningar om utökning av statsbidragsfinansiering som de nämnda utbildningsanordnarna lämnat till regeringen beaktades i budgetarbetet inför budgetpropositionen för år 2000. Detta resulterade i, som Tuve Skånberg nämner i sin fråga, ett förslag om utökning med 25 platser inom utbildningsområdet teologi fördelat på de nämnda enskilda utbildningsanordnarna. Vid denna fördelning vägdes ansökningarna mot att den statliga högskolan är statens primära ansvar men också mot ansökningar från andra enskilda utbildningsanordnare med utbildningar inom ett antal olika områden. Bedömningarna har gjorts utifrån utbildningsbehoven i samhället som helhet.

I budgetpropositionen för år 2000 anges att 168 platser återstår för senare fördelning. I detta sammanhang nämns att Vårdkommissionens förslag om en utökning av det statliga bidraget avseende vårdutbildningar kommer att beaktas.

När det gäller lärarutbildning vill jag nämna att Lärarutbildningskommitténs betänkande (SOU 1999:69) är ute på remiss t.o.m. den 1 november och att regeringen därefter avser att under våren år 2000 lämna ett förslag om den nya lärarutbildningen.

Principerna för fördelning av nya platser åren 2001 och 2002 finns angivna i budgetpropositionen för år 2000. Där poängterar regeringen att utbyggnaden av den grundläggande högskoleutbildningen huvudsakligen bör ske inom de naturvetenskapliga och tekniska utbildningsområdena, men att den även avser medicinsk utbildning, vårdutbildning, humanistisk och samhällsvetenskaplig utbildning vid ett antal namngivna universitet, konstnärlig utbildning och uppbyggnad av de nya statliga högskolorna. Dessutom har 1 010 platser vartdera året reserverats för senare fördelning. Fördelningen av dessa platser kommer att ingå i budgetarbetet inför de två kommande budgetpropositionerna.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.