Till innehåll på sidan

Ordningslagen och kulturekosystemets överlevnad

Skriftlig fråga 2019/20:2008 av Viktor Wärnick (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-21
Överlämnad
2020-08-24
Anmäld
2020-08-27
Svarsdatum
2020-09-03
Besvarad
2020-09-03
Sista svarsdatum
2020-09-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den fasansfulla coronapandemin har ställt livet på ända för så många människor. Även hela näringar sätts i gungning när intäktskällorna sinar, dels på grund av människors egna livsstilsförändringar och försiktighet men också på grund av statligt sanktionerade inskränkningar. Ett exempel på detta är regeringens beslut genom förordning om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som i och för sig har varit mycket nödvändigt och rimligt för att minska smittspridningen men som genom sin trubbighet innebär att ett helt ekosystem inom kulturnäringen håller på att dö ut.

I 2 kap. ordningslagen regleras allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Enligt 15 § får regeringen föreskriva att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inte får hållas inom ett visst område, bland annat om förbudet är nödvändigt för att motverka epidemi. Enligt 1–3 §§ definieras allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som bland annat demonstrationer, föreläsningar, sammankomster för religionsutövning, teater- och biografföreställningar, konserter, danstillställningar, marknader och mässor.

Regeringen har med stöd av bestämmelserna i ordningslagen beslutat om införande av förordning om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, vilken i skrivande stund förbjuder sådana med fler än 50 deltagare. Den gör till exempel ingen skillnad vare sig på sammankomster eller tillställningar som hålls inomhus respektive utomhus, eftersom ordningslagen inte gör det.

En allmän sammankomst eller offentlig tillställning innefattar inte köpcentrum eller restauranger, varför absurda situationer den senaste tiden har uppstått, till exempel när artisten Danny Saucedo skulle ha uppträtt inför 250 middagsgäster på Pite havsbad. Gästerna skulle ha varit placerade med sådant avstånd som krävs i enlighet med lagen (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder, som innehåller bestämmelser om åtgärder för att förhindra spridning på serveringsställen av det virus som orsakar covid-19. Så snart artisten Saucedo skulle ha gått upp på scen hade dock middagen ansetts vara allmän sammankomst och inneburit att endast 50 middagsgäster tillåtits närvara.

Även om man som arrangör vidtar åtgärder så att trängsel undviks och att så besökare kan hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra, för att uppfylla kraven i lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder, tar inte ordningslagens nuvarande lagstiftningstekniska utformning hänsyn till detta – något som av både bransch och allmänhet anses vara djupt orättvist.

Att minimera smittspridningsriskerna är fortsatt av högsta prioritet, men för att inte slå ut ett helt ekosystem av kulturskapare och företagare måste ordningslagens trubbighet adresseras. Det är inte rimligt av staten att anse ett smockfullt köpcentrum i Ullared mindre riskfyllt för spridning av coronavirus än exempelvis en mönstergill middag för 250 väl utspridda personer med tillhörande artistuppträdande. För att bibehålla svensk lagstiftnings trovärdighet och legitimitet behövs stringens – även under en pandemi.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att till riksdagen föreslå ändringar i ordningslagen som till sin innebörd säkerställer kulturekosystemets överlevnad?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2008 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på frågorna 2019/20:1999 och 2019/20:2029 av

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) samt 2019/20:2008 av Viktor Wärnick (M) om förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att skapa möjligheter för besöksnäringen att på sikt kunna genomföra evenemang i större skala, under säkra former och med mer flexibla lösningar.

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har därefter frågat mig varför jag har dröjt med att ta fram och presentera förslag på området, och vilka skäl som ligger till grund för att jag inte verkställer ett genomförande här och nu.

Viktor Wärnick har frågat mig om jag avser att till riksdagen föreslå ändringar i ordningslagen som till sin innebörd säkerställer kulturekosystemets överlevnad.

Frågorna gäller förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som innebär att det tills vidare inte får hållas några sådana arrangemang med fler än 50 deltagare. Syftet med förordningen är att motverka spridningen av det virus som orsakar covid-19.

Folkhälsomyndigheten bedömer att 50-gränsen har varit, och är fortfarande, ett viktigt verktyg i kampen mot covid. Som jag tidigare angett, bl.a. i svar på riksdagsfrågor, kommer förordningen att finnas kvar så länge den behövs. Regeringen är samtidigt medveten om att många har drabbats hårt av förbudet och att det upplevs som trubbigt. Eftersom det är viktigt att förbudet inte i onödan träffar verksamheter som kan bedrivas på ett smittsäkert sätt har en promemoria med förslag på lättnader tagits fram inom Regeringskansliet. Promemorian har skickats ut på remiss och remisstiden gick ut den 27 augusti 2020.

Förslagen i promemorian innebär att förordningens förbud inte ska gälla för vissa sammankomster och tillställningar med sittande deltagare, och inte heller för sammankomster och tillställningar som hålls på sådana serveringsställen som omfattas av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Förordningsändringarna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2020.

Regeringen kommer att ta i beaktande de synpunkter som har lämnats under remitteringen och återkomma i frågan så snart som möjligt.

Regeringen avser vidare att inleda ett arbete med att fram en ny mer träffsäker reglering för smittskyddsåtgärder. Det är uppenbart att det behövs en lagstiftning som på ett bättre sätt kan reglera situationer där vissa sammankomster behöver begränsas för att förhindra smittspridning. En utredning kommer att tillsättas för att se över lagstiftningen.

Stockholm den 3 september 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.