ordningen i myndigheternas ekonomi

Skriftlig fråga 1998/99:684 av Strömbom, Inger (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-05-31
Anmäld
1999-06-10
Besvarad
1999-06-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:684 av Inger Strömbom (kd) till finansministern om ordningen i myndigheternas ekonomi

 

Riksrevisionsverkets årliga rapport till regeringen visar att nära var tionde statlig myndighet inte klarade att hålla ordning på sin ekonomi under förra året.

den 31 maj

Det gäller bl.a. Arbetarskyddsstyrelsen, Arbetsmarknadsverket, Regeringskansliet och Statens Pensionsverk.

Detta är inget nytt fenomen. För tredje året i rad har AMS inte klarat hanteringen av utbetalningen av bidrag för arbetsmarknadsutbildning hos landsting, kommuner och statliga myndigheter. Dessutom har verket överträtt sina befogenheter och åtagit sig kostnader om mer än 11 miljarder i form av utbetalningar av framtida bidrag.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till finansministern:

 

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att komma till rätta med ovan nämnda problem?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:684 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:684 om ordningen i myndigheternas ekonomi
    Finansminister Bosse Ringholm

den 11 juni

 

Under maj månad har två rapporter lämnats till regeringen som anknyter till frågan om ordningen i myndigheternas ekonomi. Den ena är Ekonomistyrningsverkets rapport med resultatet från den ekonomiadministrativa värderingen (EA-värderingen) avseende 1998. Den andra är Riksrevisionsverkets årliga rapport i vilken bl.a. redogörs för de invändningar verket haft i revisionsberättelserna med anledning av granskningen av myndigheternas årsredovisningar.

Båda rapporterna visar att det är fortsatt hög kvalitet på ekonomiadministrationen och den interna kontrollen i statliga myndigheter, men att det under det senaste året skett försämringar inom en del områden. Bl.a. har både Ekonomistyrningsverket och Riksrevisionsverket fäst regeringens uppmärksamhet på att det skett försämringar bland de allra största myndigheterna. Regeringen ser allvarligt på detta och kommer att vidta åtgärder för att vända utvecklingen.

För det första kommer regeringen i dialogen med de berörda myndigheterna att lyfta fram de problem som identifierats och kräva att myndigheten åtgärdar problemen. Ansvaret för att denna dialog genomförs vilar på respektive ansvarigt statsråd, och min uppgift som finansminister är närmast att understryka frågans betydelse.

För det andra kommer regeringen att se över behovet av ändringar i det ekonomiadministrativa regelverket med anledning av bl.a. de problem som identifierats i de båda rapporterna.

När det gäller de myndigheter som fått invändningar i revisionsberättelserna, återkommer regeringen i sedvanlig ordning till riksdagen i budgetpropositionen med ytterligare slutsatser.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.