Optikers möjlighet att korta vårdköerna

Skriftlig fråga 2020/21:2086 av Pia Steensland (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-04
Överlämnad
2021-03-08
Anmäld
2021-03-09
Svarsdatum
2021-03-17
Sista svarsdatum
2021-03-17
Besvarad
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Ögonsjukvården är hårt belastad, och endast i undantagsfall klarar regionerna av att möta kravet på tre månaders väntetid. Cirka 200 000 patienter lider av glaukom, och omkring 450 000 patienter lider av diabetes. Dessa sjukdomar kräver regelbundna ögonkontroller som i dag hanteras inom ögonsjukvården. Det långa köerna har dessvärre också medfört att undersökningar av exempelvis patienter med ökad risk att utveckla glaukom alltför ofta inte kan prioriteras. Detta kan leda till att vårdinsatser påbörjas i ett för sent skede, vilket som är ödesdigert för framför allt den enskilda patienten som riskerar att drabbas av irreversibelt synbortfall som hade kunna förebyggas genom tidigare insatser. Men det är också uppenbart negativt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Precis som inom andra medicinska områden har det skett en omfattande medicinskteknisk utveckling inom ögonsjukvården. I takt med utvecklingen har det också gjorts stora förändringar i optikers grundutbildning och specialisering för att möta de nya kompetensbehov som uppstått inom vården. Därmed har också specialiserade optiker nu nödvändig kompetens för att avlasta ögonsjukvården genom att överta stora delar av de resurskrävande rutinbesöken för inte minst glaukom- och diabetespatienter. Dessvärre förhindrar daterade regleringar i optikerförskriften (SOSFS 1995:4) optiker från att nyttja sin fulla kompetens och därmed också från att avlasta ögonsjukvården.

Det är beklagansvärt att optikerregleringen och dess detaljnivå, som var relevant utifrån hur situationen inom ögonsjukvården var när den kom till på 90-talet, inte har uppdaterats i takt med den medicinska utvecklingen och optikernas stärkta kompetens.

Redan 2009 betonade Behörighetsutredningen (SOU 2010:65) fördelarna med att öka utnyttjandet av optiker i ögonsjukvården utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv men också utifrån patientnytta. Den dåvarande alliansregeringen gav därför ett uppdrag till Socialstyrelsen (SFS 2013:246) att revidera patientsäkerhetsförordningen (2010:1369, 4 kap. 5 §) för att optiker skulle få behörighet att rekvirera läkemedel. Rekvisitionsförfarandet har reglerats, och sedan den 1 september 2016 kan optiker med särskild specialistutbildning rekvirera vissa läkemedel som exempelvis diagnostiska droppar och droppar med bedövningsmedel.

De specialistutbildade optikerna har också kompetens att utföra och värdera resultaten av de undersökningar som anses vara de säkraste och mest effektiva. Att optikerna har fått behörighet att rekvirera läkemedel är ett viktigt steg för att nyttja deras kompetens mer effektivt, men mer behöver göras för att de ska kunna utföra undersökningarna. Om vi tar diagnostisering av glaukom som exempel så mäts ögontrycket genom att ögat bedövas av läkemedel och därefter används ett mätinstrument som vidrör ögat för tryckmätningen. Rekvisitionsrätten möjliggör att optiker får tillgång till bedövningsdroppen och får installera den, men optikerföreskriften (SOSFS 1995:4) tillåter inte optiker att vidröra ögat annat än i samband med tillpassning av kontaktlinser. Föreskriften pålägger även optiker att remittera patienter med misstanke om sjukliga förändringar även om förändringarna inte kräver behandling eller är behandlingsbara. Begränsningen i optikerföreskriften medför att optikerna – trots att de har specialistkompetensen – i praktiken inte kan utföra de kvalitetsmässigt bästa undersökningarna och värdera resultaten av dessa. Vi kristdemokrater anser att detta måste åtgärdas skyndsamt.

Redan i juni 2019 ställde jag därför en skriftlig fråga till socialminister Lena Hallengren. Jag frågade vilka åtgärder hon kommer att vidta för att säkerställa att optiker ges den behörighet som krävs för att de ska kunna utföra de kvalitetsmässigt bästa undersökningar som krävs för att deras kompetens ska användas på ett effektivt sätt inom hälso- och sjukvårdens synvård i enlighet med intentionen i Behörighetsutredningen. Då fick jag följande svar: Det är upp till Socialstyrelsen som expertmyndighet att överväga om det finns behov av att ändra i myndighetens föreskrifter. Socialministern och regeringens passiva hållning är anmärkningsvärd.

I dag är cirka 25 procent av landets optiker vidareutbildade och får därmed rekvirera vissa relevanta läkemedel. I Skåne genomfördes under 2019–2020 ett projekt där optiker och specialistutbildade optiker under ledning av privatpraktiserande ögonläkare omhändertog glaukompatienters initiala rutinbesök. Vid misstänkta behandlingskrävande förändringar remitterades patienten till ögonsjukvården för vidare uppföljning och vård. Projektet visade att bara i Skåne kunde ögonsjukvården avlastas med 4 500 besök på ett år genom att dessa rutinbesök genomfördes på ett patientsäkert sätt inom optikers försorg. Ett liknande projekt pågår i regi av Region Östergötland. Det finns med andra ord stora möjligheter att avsevärt korta köerna inom den specialiserade ögonsjukvården om översynen av optikerföreskriften färdigställs. I och med att den pågående pandemin har medfört att all sjukvårdspersonal arbetar under stor ansträngning och kommer att göra så under lång tid framöver på grund av den vårdskuld som har byggts upp är det än mer angeläget att kompetens som kan avlasta vården ges förutsättningar att göra det.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Har ministern för avsikt att förändra regelverket så att det i linje med den medicinsktekniska utvecklingen och optikernas kompetensutveckling ger optiker möjlighet avlasta ögonsjukvården och korta vårdköerna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2086 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/ 02251 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2086 av Pia Steensland (KD)
Optikers möjlighet att korta vårdköerna

Pia Steensland har frågat mig om jag har för avsikt att förändra regelverket så att det i linje med den medicintekniska och optikernas kompetensutveckling ger optiker möjlighet att avlasta ögonsjukvården och korta vårdköerna.

Det är viktigt att hälso- och sjukvård i Sverige kan bedrivas effektivt och att hälso- och sjukvårdspersonalens kompetens verkligen tas tillvara. En reglering av vem som får utföra olika arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården är dock en förutsättning för att hälso- och sjukvården ska kunna hålla hög kvalitet. Bestämmelser om legitimerade optikers arbetsuppgifter finns i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1995:4) om legitimerade optikers arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården.

Behörighetsutredningen (SOU 2010:65) bedömde att det inte fanns anledning att ändra på legitimerade optikers arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården bortsett från användandet av läkemedel i form av diagnostiska droppar, som används vid vissa ögonundersökningar. Precis som frågeställaren skriver har Socialstyrelsen sedan dess beslutat om föreskrifter som innebär att legitimerade optiker sedan 1 september 2016 i vissa fall kan ansöka om att få använda just diagnostiska droppar.

I egenskap av expertmyndighet är det Socialstyrelsen som har att överväga om det finns behov av att ytterligare ändra i föreskrifterna. Det är självklart viktigt att myndigheten i det arbetet noggrant följer kunskapsläget.

Stockholm den 17 mars 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.