Till innehåll på sidan

öppenhet vid tillsättningar i statliga styrelser

Skriftlig fråga 2004/05:834 av von Sydow, Henrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-01-31
Anmäld
2005-02-01
Besvarad
2005-02-09
Svar anmält
2005-02-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 januari

Fråga 2004/05:834

av Henrik von Sydow (m) till näringsminister Thomas Östros om öppenhet vid tillsättningar i statliga styrelser

Tidningen Dagens Industri redogör den 26 januari för bristen på insyn i processen kring nomineringar till styrelseuppdrag i de statliga bolagen. "Staten kräver större öppenhet av näringslivet vid styrelserekryteringar i och med koden om bolagsstyrning. Samtidigt är insynen i hur processen ser ut för de statliga bolagen minimal", konstaterar tidningen.

Tre tjänstemän på Näringsdepartementet utgör den informella nomineringskommitté för kandidater till 57 statliga bolag. I artikeln uppger en av tjänstemännen att man tar emot förslag från "många fler personer" och att det till sist är "den politiska ledningen som beslutar".

Tidningen redogör också kort för hur staten i december fick kritik av Riksrevisionen för brister i kontrollen och styrningen i sex statliga bolag.

Om näringsministern sätter verklig tilltro till koden om bolagsstyrning så börjar utmaningen med statens egna bolag och egen ägarstyrning. Med brist på öppenhet och tydliga processer så riskerar vi en utveckling mot vänskapskorruption och favorisering av personer med politisk bakgrund. Uppdragen riskerar också att användas för att belöna de som varit lojala mot ledningen i Regeringskansliet. Det är uppenbart inte i svenska folkets intresse och förstås en utveckling som vi alla vill sätta stopp för.

Hur avser näringsministern att agera för en större öppenhet och tydliga processer vid nominering och tillsättning av styrelseledamöter i de statliga bolagen?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:834 besvarad av

den 9 februari

Svar på fråga 2004/05:834 om öppenhet vid tillsättningar i statliga styrelser

Näringsminister Thomas Östros

Henrik von Sydow har frågat hur jag avser att agera för en större öppenhet och tydliga processer vid nominering och tillsättning av styrelseledamöter i de statliga bolagen.

Genom ett förordnande enligt 7 kap 5 § regeringsformen har jag från statsministern fått i uppdrag att ansvara för styrelsenomineringen i samtliga av staten hel- och delägda bolag.

Min uppfattning är att alla styrelsenomineringar ska föregås av en professionell analys- och urvalsprocess för att säkerställa att vi som ägare rekryterar de ledamöter och ordföranden som bäst kan utveckla de statligt ägda företagen. Under året har vi därför utvecklat en enhetlig struktur för nomineringsarbetet som syftar till att stärka vårt redan framgångsrika nomineringsarbete från en omvittnat bred rekryteringsbas.

Jag delar frågeställarens åsikt att det är viktigt att beskriva processen samt resultatet av arbetet, det vill säga de slutliga valen som sker på bolagsstämman. I den årliga skrivelsen om företag med statligt ägande redogör därför regeringen för delmomenten i nomineringsprocessen samt för vilka styrelseledamöter som valts in i respektive bolags styrelse. Däremot kommer beredningen av nomineringsfrågor även fortsatt ske med den integritet som nödvändig respekt för berörda kräver. Om vi som ägare inte kan garantera detta så har vår rekryteringsbas snart minskat drastiskt.

Sammanfattningsvis konstaterar jag att den styrelsenomineringsprocess som etablerats för den statliga bolagssfären väl överensstämmer med såväl kod som statens ägarpolicy och att staten som ägare ligger i framkant med det styrelsenomineringsarbete som bedrivs i dag. För att nämna ett område så har vi i dag 42 % kvinnor och 58 % män i styrelserna i de av staten helägda bolagen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.